De duurzame ontwikkelingsdoelen en het VN-verdrag voor de Rechten van Mensen met een Handicap zijn er duidelijk over: ontwikkelingsorganisaties moeten mensen met een handicap ‘insluiten’ binnen hun programma’s. Maar gebeurt dat ook in de praktijk? Tijd voor een goed gesprek tijdens het seminar Lets talk about inclusion dat Vice Versa en het Liliane Fonds op donderdagmiddag 19 april organiseren.
Binnen de oorlogsvoering bestaat een erecode: leave no one behind. Je laat niemand achter in vijandelijk gebied. ‘Niemand achterlaten’ is ook een van de kernbeginselen binnen de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) van de Verenigde Naties die in 2015 werden aangenomen.
Armoede is de grootste veroorzaker van handicaps en een handicap leidt tot armoede. Toch was dat lange tijd niet echt doorgedrongen in de ontwikkelingssamenwerking. De meeste Nederlandse NGO’s zijn niet berekend op mensen met een handicap. Inclusie was een onderwerp dat lange tijd weinig speelde in de sector, afgezien bij enkele specialiseerde organisaties zoals het Liliane Fonds.
Daar lijkt nu verandering in te komen. Waren mensen met een handicap nog onzichtbaar binnen het raamwerk van de Milenniumdoelstellingen (MDG’s) van de Verenigde Naties, in de nieuwe agenda van de SDG’s (die tot 2030 lopen) staan maar liefst 9 verwijzingen naar mensen met een handicap. Bovendien dringt steeds meer het besef door dat mensen met een handicap géén aparte doelgroep is. Je vindt ze in álle kwetsbare groepen. Organisaties die zich met inclusie bezighouden pleiten er daarom voor om op elk niveau van ontwikkelingssamenwerking rekening te houden met de deelname van mensen met een handicap -het zogeheten mainstreamen.
VN-verdrag
Bovendien heeft Nederland na lang wachten in 2015 het VN-verdrag voor de Rechten van Mensen met een Handicap geratificeerd. Van belang voor ontwikkelingssamenwerking zijn vooral artikel 11 over noodhulp en artikel 32 over internationale samenwerking.
Het VN-verdrag heeft gevolgen voor ontwikkelingsorganisaties. Projecten en programma’s in landen die het VN-verdrag geratificeerd hebben, moeten namelijk inclusief worden -dat is een van de verplichtingen uit het verdrag. Ook wanneer ontwikkelingsorganisaties aankloppen bij multilaterale donoren, zoals de EU en de Wereldbank, krijgen ze te maken met voorwaarden op het gebied van inclusie. Dat betekent dat Nederlandse organisaties bij subsidieaanvragen in Brussel en Washington moeten kunnen aantonen dat zij in hun programma’s ook mensen met een beperking betrekken.
Seminar 19 april
Op donderdagmiddag 19 april maken het Liliane Fonds en Vice Versa een tussenbalans op. Wat betekenen de SDG’s en de ratificatie van het verdrag voor het beleid van ontwikkelingsorganisatie op het gebied van inclusie? Wat hebben ze al gedaan om hun organisatie en beleid inclusief te maken en wat moet nog gebeuren? Ook praten we met politici over hoe zij dit onderwerp op de politieke agenda proberen te zetten en wat ze concreet doen. En tot slot zijn er inspirerende verhalen van o.a. Jette Kleinsma (Commissaris van de Koning in Drenthe).
Met onder andere Edwin Huizing (directeur Hivos), Farah Karimi (directeur OxfamNovib), Betteke de Gaay Fortman (directeur Karuna Foundation), Jette Kleinsma (Commissaris van de Koning in Drenthe), en een aantal politici wiens namen zo snel mogelijk bekend gemaakt worden.

Binnen de oorlogsvoering bestaat een erecode: leave no one behind. Je laat niemand achter in vijandelijk gebied. ‘Niemand achterlaten’ is ook een van de kernbeginselen binnen de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) van de Verenigde Naties die in 2015 werden aangenomen. Ook het VN-verdrag voor de Rechten van Mensen met een Handicap is er duidelijk over: ontwikkelingsorganisaties moeten mensen met een handicap ‘insluiten’ binnen hun programma’s. Maar hoe en op welke manier gebeurt dit in de praktijk? In dit kennisdossier gaat Vice Versa op zoek naar zowel inspirerende verhalen als praktische verhalen over voorbeelden van inclusieve ontwikkelingsprojecten.
Programma Partindag 2023 verbreedt jouw blik
Het programma van de Partindag is bekend. Ook dit jaar verbreedt deze dag jouw blik. Hans Beerends, Ellen Mangnus, Marc Broere en Danielle Hirsch trappen de dag af. Het drietal Beerends, Mangnus en Broere werpt het licht op 50 jaar mondiaal activisme en Hirsch gaat in een gesproken column in op hoe informatie tot verandering kan leiden. En er is keuze uit 10 workshops. Voor ieder wat wils. De Partindag is op zaterdag 30 september in Nijkerk en begint om 10.00. Dit jaar georganiseerd Partin de ontmoetingsdag samen met Vice Versa.
Lees artikelDe klimaattop van Nairobi: een gedeeld Afrikaans bericht
Bij een historische samenkomst van Afrikaanse leiders op de Keniaanse top hebben ze de Verklaring van Nairobi uitgegeven: een oproep om klimaatverandering wereldwijd tegen te gaan, met Afrika als belangrijke speler in het midden gepositioneerd.
Lees artikelOp de bres voor de kleine boer
‘Wie in Afrika woont,’ stelt Shungu Kanyemba, ‘weet dat tachtig procent van onze bevolking van economische activiteiten uit het achterland afhankelijk is. We hebben allemaal wel een neef die nog steeds op het platteland werkt, als boer, en elke keer als je er langsgaat realiseer je je dat het leven er niet verandert. Ze maken de bakstenen nog *altijd op dezelfde manier! En dàt mag weleens omgegooid worden.’
Lees artikel