Door:
Tony van der Meulen

3 oktober 2018

Tags

Het is onzin dat ‘gewone’ Nederlanders in de provincie geen interesse hebben in vraagstukken als mondiale armoede in hun regionale krant. Wat je wilt vertellen moet volgens Tony van der Meulen, oud-hoofdredacteur van het Brabants Dagblad, alleen herkenbaar zijn en er moet zicht zijn op een oplossing.  

Over de gewone mensen die momenteel zo populair zijn bij politici en in de media, wordt gezegd dat onderwerpen uit de grote wereld hen niet interesseren. Te moeilijk, te ver, te saai. Maar dat kan veranderen als je de werkelijkheid van verweg doeltreffend opdient. Want goede journalistiek is niet een kritiekloos of gemakzuchtig doorgeefluik, maar een serieus vak. Twee ingrediënten zijn hierbij essentieel: wat je wilt vertellen moet herkenbaar zijn. En er moet zicht zijn op een oplossing.

Ik maakte een reportagereis door Burkina Faso voor de Gemeenschappelijke Persdienst, de samenwerking tussen een groot aantal regionale kranten in Nederland die inmiddels ook is meegezogen in alle bezuinigingen. Mijn verhalen gingen over de taaie zelfredzaamheid van Afrikaanse boeren, maar meer nog van boerinnen.

We woonden destijds in Thesinge, een klein Gronings dorp waar de armoede van voor de oorlog nog te zien is aan de zeer bescheiden architectuur van de arbeidershuisjes. In het dorpcafé hield ik een lezing over mijn reis, geïllustreerd met vele dia’s: ja we hebben het over lang geleden. Het werd vooral een fascinerende avond omdat dorpsgenoten zeer gedetailleerde vragen stelden over het boerenbedrijf, het verzorgen van de dieren en de oogstmethoden. Aan het eind van de avond was de afstand tussen Thesinge en Ouagadougou, de hoofdstad van Burkina Faso, aanzienlijk kleiner geworden.

Nieuws van de Evenaar

Jaren later, ik was inmiddels hoofdredacteur van het Brabants Dagblad, reisden mijn vrouw en ik twee maanden door Oeganda. Dat baarde nogal opzien ter redactie. Het kwam me ook te staan op honende kritiek van een andere hoofdredacteur die sneerde dat mijn werkterrein lag in Den Bosch, Tilburg, Oss en Uden. Mijn reis maakte volgens hem pijnlijk duidelijk dat dit gebied te klein was geworden voor mijn pretenties.

Maar ik vond en vind dat een grote regionale krant getuigt van een armzalige benepenheid als het eigen verspreidingsgebied uitsluitend wordt beschouwd als het epicentrum van de wereld. Er zijn werkelijk allerlei dagen dat het belangrijkste nieuws voor het Brabants Dagblad niet uit Brabant komt. Jennend voegde ik er wel eens aan toe: En daarom woont het hier ook zo lekker rustig.

Vanuit het kennelijk heel verre Oeganda schreef ik iedere dag een korte column, ongeveer tweehonderd woorden, die linksonder op onze voorpagina stond: Nieuws Van De Evenaar. In elke aflevering behandelde ik één klein aspect van het Oegandese leven. Steeds een detail van de werkelijkheid dat symptomatisch was voor het dagelijks bestaan. Dat sloeg aan. Heel veel Brabantse lezers die in de weekendbijlage van onze krant nooit een hele pagina over Oeganda zouden lezen, pikten wel iedere dag die korte stukjes mee. Zo werd het Oegandese leven herkenbaar en slonk de afstand tussen Kampala en Den Bosch.

Echte oplossingen

Wil je de gemiddelde krantenlezer die zelf ook van alles aan zijn hoofd heeft bereiken met verhalen uit de grote wereld, dan moeten die dus herkenbaar zijn maar zich ook niet beperken tot een troosteloze opsomming van uitzichtloze treurigheden. Niet alleen de harde realiteit beschrijven maar deze larderen met de pogingen van mensen om hun eigen leven te verbeteren.

Krantenlezers zijn heel geïnteresseerd in echte oplossingen. Wellicht uit eigen belang omdat je dan niet blijft zitten met je eigen machteloosheid. Maar ook omdat het motiveert belangstelling te hebben voor verre landen waar je op zichzelf weinig mee hebt. Die landen gaan boeien omdat ze er niet uitsluitend in de ellende zitten, maar zich er ook energiek tegen te weer stellen. Hoop doet letterlijk leven, moedeloosheid leidt tot niets.

Tony van der Meulen is voorzitter van de Raad van Toezicht van Vice Versa en oud-hoofdredacteur  van het Brabants Dagblad en van opinieweekblad De Tijd.

Het journalistieke project Reinventing the Message is bedoeld om met onder andere filosofen, schrijvers,  sociaal ondernemers, activisten, wetenschappers en professionals uit de ontwikkelingssector nieuwe ideeën te genereren om mensen te raken en te betrekken bij internationale samenwerking en mondiale solidariteit.

Afstemmen met Afrika

Door Ruerd Ruben | 06 juni 2023

 Ruerd Ruben heeft de nieuwe Afrika-strategie van Nederland doorgevorst en ziet dat het de goede kant op gaat, al bemerkt hij ook nog wat ‘onderliggende spanningen in de voornemens’ – en zet hij er voor Vice Versa vier op een rijtje, die verdieping verlangen.

Lees artikel

David Heyer weet hoe ontwikkelingsgeld beter besteed kan worden

Door Yvonne van Driel | 05 juni 2023

Kleine goede doelen zijn snel, flexibel en innovatief. De lijntjes zijn kort. Door de jarenlange samenwerking met hun partnerorganisaties kan op maat en vraaggerichte ondersteuning gegeven worden. En samen hebben die kleine goede doelen veel impact. Heel anders dan door de overheid gesteunde programma’s. Die zijn vaak log, werken vanuit hun eigen focus en kennen lange procedures. Dat vindt David Heyer. Hij is Hoofd Fondsenwerving en Programma’s bij HospitaalBroeders. In zijn boek Wie heeft het geld opgegeten? legt hij uit hoe het ander kan. Yvonne van Driel sprak met hem.

Lees artikel

Pinksterzaterdag op de A12

Door Hans Beerends | 31 mei 2023

Hans Beerends (91), over wie eerder dit jaar het boek Levenslang Activist verscheen, was er uiteraard bij tijdens de grote klimaatdemonstratie op Pinksterzaterdag. Een persoonlijk en hoopvol verslag. ‘De populariteit is zo groot omdat steeds meer mensen, mede dankzij dit soort acties, het klimaatprobleem onderkennen en omdat het consequent geweldloos is. Er wordt niet gescholden naar de politie en demonstranten gaan theatraal tegenstribbelend of charmant wandelend mee naar de ‘boevenwagen.’

Lees artikel