De waterspecial van Vice Versa is uit. In zowel een Nederlandse als een Engelstalige editie. 68 pagina’s boordevol reportages en achtergrondartikelen over een van de meest urgente onderwerpen ter wereld.
Water staat internationaal hoog op de agenda. Crises rondom water – te weinig of te veel – staan al jarenlang hoog op het lijstje dat het Wereld Economisch Forum ieder jaar maakt van de grootste risico’s die de wereld bedreigen. Gebrek aan sanitatie en schoon drinkwater veroorzaken nog steeds 800.000 doden per jaar. Ook de klimaatverandering heeft zichtbaar invloed en leidt tot grote periodes van droogte of juist tot te heftige regenval. Dat is lastig plannen voor boeren of veehouders voor wie het leven onvoorspelbaar is geworden. Toch is de hoofdoorzaak van waterproblemen nog steeds menselijk handelen, zoals inefficiënt waterbeheer of slecht bestuur.
Nederland heeft internationaal een naam opgebouwd in waterbeheer. We waren zelf al een waterdemocratie voordat we een land of koninkrijk waren, zegt onze watergezant Henk Ovink in dit nummer. De eerste waterschappen werden in de twaalfde eeuw opgericht. Binnen het ontwikkelingsbeleid is water al jarenlang een van de speerpunten van Nederland. Ook is de expertise van ons bedrijfsleven wereldwijd veelgevraagd als het gaat om meedenken over waterproblemen. De Dutch Approach is zelfs een begrip in de internationale waterwereld.
Een inkijkje in de Nederlandse betrokkenheid
De waterspecial van Vice Versa staat vol met voorbeelden die een aardig inkijkje geven in wat Nederland allemaal doet. En dat is een heleboel. We adviseren andere landen over deltaplanning en assisteren landen met geïntegreerde strategieën voor waterbeheer waarbij verschillende partijen worden betrokken. Via publiek-private partnerschappen proberen we nieuwe financieringsmodellen voor watervoorzieningen mogelijk te maken. We steunen maatschappelijke organisaties wereldwijd om bij hun regeringen te lobbyen voor het recht op water. Onze drinkwaterbedrijven werken samen met waterbedrijven in lage inkomenslanden om de strijd aan te gaan met oude leidingen, slechte watermeters en lekkages.
We werken verder samen met gemeenschappen in kwetsbare gebieden om ze weerbaarder te maken tegen de grillen van het klimaat. We faciliteren een dialoog rondom de aanleg van een omstreden dam. En via innovatie doen we onderzoek naar afvalwater en de mogelijkheden van waterzuivering, om daarmee een nieuwe bron van water voor miljoenen stadsbewoners aan te boren.
Waar het nu om gaat, is het laatste zetje. Om iedereen op de wereld ook te geven waar hij of zij recht op heeft. Want sinds 2010 is water een erkend mensenrecht, door de Verenigde Naties in een resolutie afgekondigd. Toegang tot water is dus niet alleen een nobel streven, het is een goed dat kan worden opgeëist. Klik op deze LINK voor de Nederlandse versie en HIER voor de Engels versie.
Deze uitgave is tot stand gekomen met ondersteuning van Cordaid, IRC, NWO-WOTRO Science for Global Development, NWP, Partners for Resilience, RVO (Fonds Duurzaam Water en Partners voor Water), VEI en Watershed.
De special wordt verspreid onder abonnees van Vice Versa en door de partners. Wilt u ook een exemplaar ontvangen? Neem dan een abonnement op Vice Versa of bestel een los nummer via abonnementen@viceversaonline.nl

In dit dossier staan de artikelen uit de waterspecial. 68 pagina’s boordevol reportages en achtergrondartikelen over een van de meest urgente onderwerpen ter wereld.
De special wordt verspreid onder abonnees van Vice Versa en door de partners. Wilt u ook een exemplaar ontvangen? Neem dan een abonnement op Vice Versa
Afstemmen met Afrika
Ruerd Ruben heeft de nieuwe Afrika-strategie van Nederland doorgevorst en ziet dat het de goede kant op gaat, al bemerkt hij ook nog wat ‘onderliggende spanningen in de voornemens’ – en zet hij er voor Vice Versa vier op een rijtje, die verdieping verlangen.
Lees artikelDavid Heyer weet hoe ontwikkelingsgeld beter besteed kan worden
Kleine goede doelen zijn snel, flexibel en innovatief. De lijntjes zijn kort. Door de jarenlange samenwerking met hun partnerorganisaties kan op maat en vraaggerichte ondersteuning gegeven worden. En samen hebben die kleine goede doelen veel impact. Heel anders dan door de overheid gesteunde programma’s. Die zijn vaak log, werken vanuit hun eigen focus en kennen lange procedures. Dat vindt David Heyer. Hij is Hoofd Fondsenwerving en Programma’s bij HospitaalBroeders. In zijn boek Wie heeft het geld opgegeten? legt hij uit hoe het ander kan. Yvonne van Driel sprak met hem.
Lees artikelPinksterzaterdag op de A12
Hans Beerends (91), over wie eerder dit jaar het boek Levenslang Activist verscheen, was er uiteraard bij tijdens de grote klimaatdemonstratie op Pinksterzaterdag. Een persoonlijk en hoopvol verslag. ‘De populariteit is zo groot omdat steeds meer mensen, mede dankzij dit soort acties, het klimaatprobleem onderkennen en omdat het consequent geweldloos is. Er wordt niet gescholden naar de politie en demonstranten gaan theatraal tegenstribbelend of charmant wandelend mee naar de ‘boevenwagen.’
Lees artikel