Door:
Siri Lijfering

4 december 2019

Tags

Deze week en volgende week staat Nigeria centraal in ons project ‘Samenspraak en Tegenspraak: de oogst.’ Nigeria is het land met de grootste economie en de grootste bevolking van Afrika. Dat Nederland ook hoopt te profiteren van de economische groei is geen geheim: deze zomer trok minister Sigrid Kaag, met een delegatie van 32 Nederlandse bedrijven in haar kielzog, door het land om handelsrelaties te smeden tussen Nederlandse en Nigeriaanse bedrijven. En premier Mark Rutte bezocht Nigeria van 25 tot 27 november met een kleine groep CEO’s.

Hoewel het land een enorme rijkdom aan grondstoffen en landbouwgrond bezit, leven 87 miljoen Nigerianen – bijna de helft van de bevolking – in armoede en neemt de werkloosheid, met name onder jongeren, almaar toe. Veel jongeren zijn daardoor gedesillusioneerd en hebben niet het idee dat de politiek opkomt voor hun belangen. Het is des te meer reden voor Nederland om ook aan versterking van het maatschappelijk middenveld te werken.

In Nigeria lopen negen strategische partnerschappen uit het programma Samenspraak en Tegenspraak, dat is gefinancierd door het ministerie van Buitenlandse Zaken en zich richt op de politieke rol van ngo’s. Allianties worden gevormd en maatschappelijke organisaties gesteund om hun stem te laten horen en op te komen voor hun rechten.

In Nigeria lichten we drie partnerschappen uit en beschrijven we het spanningsveld waarmee ze te maken krijgen – tussen milieu en economie, tussen gender en religie, mensenrechten en het bedrijfsleven. Welke keuzes maken ze en wat is de meerwaarde van de samenwerking? Wanneer moet je als internationale organisatie juist een pas op de plaats maken? Het wordt duidelijk dat strategische partnerschappen in Nigeria een evenwichtsoefening op het scherp van de snede zijn: één verkeerde beweging en je stapt mis.

We nemen een kijkje achter de schermen bij Restoring the Social Contract in Fragile Contexts, Global Alliance for Green and Gender Action en Count Me In! Kiezen ze voor megafoondiplomatie of voor onderhandeling in de coulissen? U leest het deze en volgende week: lokale activisten vertellen hun verhaal.

 

 https://viceversaonline.nl/site/wp-content/uploads/2018/09/perry-grone-732606-unsplash-scaled.jpg

In 2016 werd het programma ‘Samenspraak en Tegenspraak’ gelanceerd, waarmee de Nederlandse overheid zich inzet voor een krachtig en onafhankelijk maatschappelijke middenveld in lage- en lage middeninkomenslanden en maatschappelijke organisaties ondersteunt in hun rol van waakhond en als constructieve speler in duurzame ontwikkelingsprocessen. De totale financiële bijdrage bedroeg  925 miljoen euro voor 25 allianties van maatschappelijke organisaties voor een periode van vijf jaar. Binnen deze allianties zijn in totaal 61 organisaties betrokken, werkzaam in zo’n zestig landen, in strategisch partnerschap met het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

De komende zes weken brengt Vice Versa achtergrondverhalen en reportages over deze strategische partnerschappen uit Nigeria, Myanmar, Guatemala en Mali. Hoe gingen de partnerschappen te werk en op welke wijze werd er een verschil gemaakt? En wat zijn de geleerde lessen?

‘Samenspraak en Tegenspraak: de oogst’ is een samenwerking tussen Vice Versa en het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Programma Partindag 2023 verbreedt jouw blik

Door Yvonne van Driel | 15 september 2023

Het programma van de Partindag is bekend. Ook dit jaar verbreedt deze dag jouw blik. Hans Beerends, Ellen Mangnus, Marc Broere en Danielle Hirsch trappen de dag af. Het drietal Beerends, Mangnus en Broere werpt het licht op 50 jaar mondiaal activisme en Hirsch gaat in een gesproken column in op hoe informatie tot verandering kan leiden. En er is keuze uit 10 workshops. Voor ieder wat wils. De Partindag is op zaterdag 30 september in Nijkerk en begint om 10.00. Dit jaar georganiseerd Partin de ontmoetingsdag samen met Vice Versa.

Lees artikel

De klimaattop van Nairobi: een gedeeld Afrikaans bericht

Door Emmanuel Mandebo | 08 september 2023

Bij een historische samenkomst van Afrikaanse leiders op de Keniaanse top hebben ze de Verklaring van Nairobi uitgegeven: een oproep om klimaatverandering wereldwijd tegen te gaan, met Afrika als belangrijke speler in het midden gepositioneerd.

Lees artikel

Op de bres voor de kleine boer

Door Elizabeth Kameo | 07 september 2023

‘Wie in Afrika woont,’ stelt Shungu Kanyemba, ‘weet dat tachtig procent van onze bevolking van economische activiteiten uit het achterland afhankelijk is. We hebben allemaal wel een neef die nog steeds op het platteland werkt, als boer, en elke keer als je er langsgaat realiseer je je dat het leven er niet verandert. Ze maken de bakstenen nog *altijd op dezelfde manier! En dàt mag weleens omgegooid worden.’

Lees artikel