Door:
Vice Versa

17 december 2019

Tags

Deze week staat Myanmar centraal in de serie over strategische partnerschappen. Sinds de eerste stappen richting democratisering is het land – met zijn grote jonge bevolking, natuurlijke rijkdom en groeipotentieel – een interessante markt voor bedrijven en investeerders uit heel de wereld: China, India en de Europese Unie hebben toenemende belangen in Myanmar.

Ook Nederland opende er in 2016 een ambassade, met als doel de democratische krachten te ondersteunen, inclusieve ontwikkeling te bevorderen met een brede focus op mensenrechten en om samenwerking een impuls te geven, onder meer op het vlak van landbouw en water.

Vier jaar na de eerste verkiezingszege van Aung San Suu Kyi en haar Nationale Liga voor Democratie blijkt de transitie naar democratie taaier dan gedacht. De brute vervolging van de Rohingya-bevolking door het nationale leger kwam het land internationaal op zware kritiek te staan. Vorige week verdedigde Aung San Suu Kyi Myanmar in het International Court of Justice na een aanklacht van Gambia over genocide, gesteund door Canada en Nederland.  Het ingezette vredesproces met etnische minderheden zit muurvast en Myanmar blijkt vooralsnog niet de Aziatische Tijger waarop veel bedrijven hadden gehoopt.

De komst van bedrijven en investerings- en ontwikkelingsprogramma’s biedt kansen, maar kan ook negatief uitwerken op de leef- en werkomstandigheden van de Myanmarezen. Het risico op schendingen van mensenrechten is groot, mede door verouderde wetgeving, die vaak onduidelijk is en niet geïmplementeerd wordt.

Hoewel het Nederlandse beleid voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking erop gericht is de risico’s zoveel mogelijk te mitigeren, geldt dat niet voor alle internationale handelspartners. De overheid en bedrijven zijn het niet gewend in gesprek te gaan met de bevolking en zowel het maatschappelijk middenveld, de overheid als het bedrijfsleven heeft weinig ervaring met lobby en advocacy.

Vanuit het Nederlandse programma Samenspraak en Tegenspraak lopen er negen strategische partnerschappen in Myanmar, waarvan we er deze week drie uitdiepen, die zich richten op de gevolgen van de economische ontwikkelingen voor kleinschalige boeren, textielarbeiders en etnische minderheden.

Welke kansen zien ze om de situatie voor deze groepen te verbeteren en welke strategie is het meest geschikt: confrontatie en protest of samenwerking? We kijken naar het landrechtenwerk van de Fair Green and Global Alliance, de ontwikkeling van eerlijke en inclusieve agrarische ketens door de Civic Engagement Alliance en de samenwerking met vakbonden en textielfabrikanten door het Strategic Partnership for Garment Supply Chain Transformation.

 https://viceversaonline.nl/site/wp-content/uploads/2018/09/perry-grone-732606-unsplash-scaled.jpg

In 2016 werd het programma ‘Samenspraak en Tegenspraak’ gelanceerd, waarmee de Nederlandse overheid zich inzet voor een krachtig en onafhankelijk maatschappelijke middenveld in lage- en lage middeninkomenslanden en maatschappelijke organisaties ondersteunt in hun rol van waakhond en als constructieve speler in duurzame ontwikkelingsprocessen. De totale financiële bijdrage bedroeg  925 miljoen euro voor 25 allianties van maatschappelijke organisaties voor een periode van vijf jaar. Binnen deze allianties zijn in totaal 61 organisaties betrokken, werkzaam in zo’n zestig landen, in strategisch partnerschap met het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

De komende zes weken brengt Vice Versa achtergrondverhalen en reportages over deze strategische partnerschappen uit Nigeria, Myanmar, Guatemala en Mali. Hoe gingen de partnerschappen te werk en op welke wijze werd er een verschil gemaakt? En wat zijn de geleerde lessen?

‘Samenspraak en Tegenspraak: de oogst’ is een samenwerking tussen Vice Versa en het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Programma Partindag 2023 verbreedt jouw blik

Door Yvonne van Driel | 15 september 2023

Het programma van de Partindag is bekend. Ook dit jaar verbreedt deze dag jouw blik. Hans Beerends, Ellen Mangnus, Marc Broere en Danielle Hirsch trappen de dag af. Het drietal Beerends, Mangnus en Broere werpt het licht op 50 jaar mondiaal activisme en Hirsch gaat in een gesproken column in op hoe informatie tot verandering kan leiden. En er is keuze uit 10 workshops. Voor ieder wat wils. De Partindag is op zaterdag 30 september in Nijkerk en begint om 10.00. Dit jaar georganiseerd Partin de ontmoetingsdag samen met Vice Versa.

Lees artikel

De klimaattop van Nairobi: een gedeeld Afrikaans bericht

Door Emmanuel Mandebo | 08 september 2023

Bij een historische samenkomst van Afrikaanse leiders op de Keniaanse top hebben ze de Verklaring van Nairobi uitgegeven: een oproep om klimaatverandering wereldwijd tegen te gaan, met Afrika als belangrijke speler in het midden gepositioneerd.

Lees artikel

Op de bres voor de kleine boer

Door Elizabeth Kameo | 07 september 2023

‘Wie in Afrika woont,’ stelt Shungu Kanyemba, ‘weet dat tachtig procent van onze bevolking van economische activiteiten uit het achterland afhankelijk is. We hebben allemaal wel een neef die nog steeds op het platteland werkt, als boer, en elke keer als je er langsgaat realiseer je je dat het leven er niet verandert. Ze maken de bakstenen nog *altijd op dezelfde manier! En dàt mag weleens omgegooid worden.’

Lees artikel