Door:
Jan-Albert Hootsen

8 januari 2020

Tags

Guatemala is deze week het middelpunt. Het Midden-Amerikaanse land wordt al jaren geplaagd door armoede, geweld en corruptie en een alliantie van militairen, het bedrijfsleven en een aartsconservatieve politieke elite lijkt de macht maar niet te willen loslaten. Toch is er hoop: jongeren, vrouwen en kritische journalisten zijn niet bereid de status quo te accepteren en knokken op kleine schaal voor een beter Guatemala.

Bijna een kwart eeuw na het einde van de bloedige burgeroorlog lijkt Guatemala nauwelijks te zijn opgeschoten. Afgelopen zomer werd – bij een stembusgang die een beperkt aantal kiezers op de been bracht – in de persoon van Alejandro Giammattei opnieuw een aartsconservatieve president met hechte banden met het leger en het bedrijfsleven verkozen. Corruptie, machtsmisbruik en straffeloosheid zijn nog steeds epidemisch. Terwijl de politiek geen oplossingen lijkt te bieden, is het maatschappelijk middenveld in Guatemala volop in beweging.

Het programma Samenspraak en Tegenspraak, gefinancierd door het ministerie van Buitenlandse Zaken, steunt strategische partnerschappen met ngo’s in Guatemala. Ook het ministerie zelf is onderdeel van het partnerschap. De samenwerking helpt de groepen hun politieke rol te versterken en – door advocacy en op grassroots, subnationaal, regionaal èn internationaal niveau – de rechten van gewone Guatemalteken te verdedigen en autoriteiten ter verantwoording te roepen.

In Guatemala kijken we naar twee partnerschappen, naar de successen die ze hebben geboekt en de uitdagingen die nog wachten. Hoe gaan ze het gevecht aan met de elites? Hoe kunnen ze hun interne structuur versterken? Welke rol nemen internationale organisaties in om lokale partners te versterken?

We schrijven over de door de Global Alliance for Green and Gender Action gesteunde strijd van inheemse vrouwen in de regio Ixquisis tegen de schending van hun rechten door de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank en spreken met groepen gedreven jongeren, die met hulp van het Nederlands Instituut voor Meerpartijen Democratie (NIMD) de Guatemalteekse politiek opener en transparanter willen maken.

Kan de Guatemalteekse elite worden opengebroken en het land democratischer en rechtvaardiger worden gemaakt? Journalisten en activisten geven hun visie en nemen u mee.

 https://viceversaonline.nl/site/wp-content/uploads/2018/09/perry-grone-732606-unsplash-scaled.jpg

In 2016 werd het programma ‘Samenspraak en Tegenspraak’ gelanceerd, waarmee de Nederlandse overheid zich inzet voor een krachtig en onafhankelijk maatschappelijke middenveld in lage- en lage middeninkomenslanden en maatschappelijke organisaties ondersteunt in hun rol van waakhond en als constructieve speler in duurzame ontwikkelingsprocessen. De totale financiële bijdrage bedroeg  925 miljoen euro voor 25 allianties van maatschappelijke organisaties voor een periode van vijf jaar. Binnen deze allianties zijn in totaal 61 organisaties betrokken, werkzaam in zo’n zestig landen, in strategisch partnerschap met het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

De komende zes weken brengt Vice Versa achtergrondverhalen en reportages over deze strategische partnerschappen uit Nigeria, Myanmar, Guatemala en Mali. Hoe gingen de partnerschappen te werk en op welke wijze werd er een verschil gemaakt? En wat zijn de geleerde lessen?

‘Samenspraak en Tegenspraak: de oogst’ is een samenwerking tussen Vice Versa en het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Programma Partindag 2023 verbreedt jouw blik

Door Yvonne van Driel | 15 september 2023

Het programma van de Partindag is bekend. Ook dit jaar verbreedt deze dag jouw blik. Hans Beerends, Ellen Mangnus, Marc Broere en Danielle Hirsch trappen de dag af. Het drietal Beerends, Mangnus en Broere werpt het licht op 50 jaar mondiaal activisme en Hirsch gaat in een gesproken column in op hoe informatie tot verandering kan leiden. En er is keuze uit 10 workshops. Voor ieder wat wils. De Partindag is op zaterdag 30 september in Nijkerk en begint om 10.00. Dit jaar georganiseerd Partin de ontmoetingsdag samen met Vice Versa.

Lees artikel

De klimaattop van Nairobi: een gedeeld Afrikaans bericht

Door Emmanuel Mandebo | 08 september 2023

Bij een historische samenkomst van Afrikaanse leiders op de Keniaanse top hebben ze de Verklaring van Nairobi uitgegeven: een oproep om klimaatverandering wereldwijd tegen te gaan, met Afrika als belangrijke speler in het midden gepositioneerd.

Lees artikel

Op de bres voor de kleine boer

Door Elizabeth Kameo | 07 september 2023

‘Wie in Afrika woont,’ stelt Shungu Kanyemba, ‘weet dat tachtig procent van onze bevolking van economische activiteiten uit het achterland afhankelijk is. We hebben allemaal wel een neef die nog steeds op het platteland werkt, als boer, en elke keer als je er langsgaat realiseer je je dat het leven er niet verandert. Ze maken de bakstenen nog *altijd op dezelfde manier! En dàt mag weleens omgegooid worden.’

Lees artikel