De komende twee weken staat Mali centraal in ons project ‘Samenspraak en Tegenspraak: de oogst.’ Voor de crisis in 2012 was Mali op het oog een goed functionerende democratie dat weinig in de schijnwerpers stond, maar door de migratie en het geweld in het noorden is het land nu van geopolitieke betekenis. Ook ligt het in een van de drie focusregio’s van het Nederlandse ontwikkelingsbeleid.
Nederland en Mali hebben een lange historie. Jarenlang was het grootste land in de Sahelregio een belangrijk partnerland binnen onze ontwikkelingssamenwerking. Bekend zijn de acties in Nederland om geld op te halen om de droogte in de Sahel te bestrijden en hele generaties ontwikkelingswerkers zijn grootgebracht in Mali, in bekende projecten als Office du Niger.
Sinds de crisis in 2012, toen Toeareg-milities en islamitische fundamentalisten de macht overnamen in het noorden van het land, is het belang van Mali en de regio waarin het ligt enorm toegenomen en een internationaal veiligheidsvraagstuk geworden. En daar kwam in 2016 dan nog eens de migratiecrisis overheen.
Het oude OS-profiel van Mali binnen het Nederlandse beleid met nadruk op onderwijs en water is nu een veel meer geïntegreerd verhaal geworden, waarin de traditionele aanpak van armoedebestrijding nu ook wordt gelinkt aan het bestrijden van de grondoorzaken van migratie. Dat heeft als voordeel dat de oude welles-niets discussie over de zin en onzin van ontwikkelingshulp wat op de achtergrond is geraakt. Het is nu veel meer een zaak van gedeelde belangen dat er stabiliteit komt in de regio. Je kunt de problemen beter in Mali zelf aanpakken en zorgen dat het land minder armoede en beter bestuur krijgt dan dat we het probleem verplaatsen naar de poorten van Europa, is de gedachte erachter.
In Mali hebben we drie verhalen gemaakt. Een achtergrondverhaal om de politieke context in het land te begrijpen. En verder twee reportages over de strategische partnerschappen. We kijken naar het strategische partnerschap Conducive environments for effective policy met o.a. het Nederlands Instituut voor Meerpartijen Democratie (NIMD) dat de dialoog en samenwerking tussen de politiek en het maatschappelijk midddenveld wil bevorderen. En we zoomen in op Watershed – empowering citizens met IRC als leadorganisatie dat tot doel heeft dat de stem van de burger sterker doorklinkt in diensten op het gebied van water en sanitatie.

In 2016 werd het programma ‘Samenspraak en Tegenspraak’ gelanceerd, waarmee de Nederlandse overheid zich inzet voor een krachtig en onafhankelijk maatschappelijke middenveld in lage- en lage middeninkomenslanden en maatschappelijke organisaties ondersteunt in hun rol van waakhond en als constructieve speler in duurzame ontwikkelingsprocessen. De totale financiële bijdrage bedroeg 925 miljoen euro voor 25 allianties van maatschappelijke organisaties voor een periode van vijf jaar. Binnen deze allianties zijn in totaal 61 organisaties betrokken, werkzaam in zo’n zestig landen, in strategisch partnerschap met het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
De komende zes weken brengt Vice Versa achtergrondverhalen en reportages over deze strategische partnerschappen uit Nigeria, Myanmar, Guatemala en Mali. Hoe gingen de partnerschappen te werk en op welke wijze werd er een verschil gemaakt? En wat zijn de geleerde lessen?
‘Samenspraak en Tegenspraak: de oogst’ is een samenwerking tussen Vice Versa en het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Afstemmen met Afrika
Ruerd Ruben heeft de nieuwe Afrika-strategie van Nederland doorgevorst en ziet dat het de goede kant op gaat, al bemerkt hij ook nog wat ‘onderliggende spanningen in de voornemens’ – en zet hij er voor Vice Versa vier op een rijtje, die verdieping verlangen.
Lees artikelDavid Heyer weet hoe ontwikkelingsgeld beter besteed kan worden
Kleine goede doelen zijn snel, flexibel en innovatief. De lijntjes zijn kort. Door de jarenlange samenwerking met hun partnerorganisaties kan op maat en vraaggerichte ondersteuning gegeven worden. En samen hebben die kleine goede doelen veel impact. Heel anders dan door de overheid gesteunde programma’s. Die zijn vaak log, werken vanuit hun eigen focus en kennen lange procedures. Dat vindt David Heyer. Hij is Hoofd Fondsenwerving en Programma’s bij HospitaalBroeders. In zijn boek Wie heeft het geld opgegeten? legt hij uit hoe het ander kan. Yvonne van Driel sprak met hem.
Lees artikelPinksterzaterdag op de A12
Hans Beerends (91), over wie eerder dit jaar het boek Levenslang Activist verscheen, was er uiteraard bij tijdens de grote klimaatdemonstratie op Pinksterzaterdag. Een persoonlijk en hoopvol verslag. ‘De populariteit is zo groot omdat steeds meer mensen, mede dankzij dit soort acties, het klimaatprobleem onderkennen en omdat het consequent geweldloos is. Er wordt niet gescholden naar de politie en demonstranten gaan theatraal tegenstribbelend of charmant wandelend mee naar de ‘boevenwagen.’
Lees artikel