Door:
Marc Broere

17 april 2020

Tags

Het nieuwe magazine van Vice Versa is uit. Hoofdredacteur Marc Broere praat u bij over de inhoud en ontwikkelingen bij Vice Versa.

Opeens zaten we met z’n allen in hetzelfde schuitje, opeens had de hele wereld het nog maar over één onderwerp: het corona-virus. Voor even lijkt er ogenschijnlijk geen verschil te zijn tussen Noord en Zuid, en tussen rijk en arm. Kijk je dieper, dan ligt dat natuurlijk toch net iets anders. De gezondheidssystemen voor inwoners van Europese landen zijn veel beter dan voor mensen die in fragiele staten of kwetsbare gebieden als vluchtelingenkampen wonen. In Afrikaanse landen geen omvangrijke steunpakketten voor al die mensen die zonder contract werken, zoals bij ons de ZZP’ers is beloofd.

Maar we zien ook onverwachte dingen die hopelijk een eyeopener gaan zijn. Kijk eens hoe blauw het water in Venetië is geworden na een paar weken lockdown, om nog maar niet te spreken van de luchtkwaliteit in China. We horen steeds meer mensen zeggen dat we iets zuiniger op deze aarde moeten zijn.

Ook voor Vice Versa heeft het corona-virus gevolgen. We hebben een aantal evenementen en debatten moeten uitstellen. Voor de rest gaat onze journalistiek gelukkig gewoon door. Het lijkt er zelfs op dat mensen meer tijd hebben om te lezen, en meer behoefte hebben aan reflectie en verdieping. We pakken deze handschoen graag op.

Zoals met dit voorjaarsnummer. Hierin vervolgen we het Shift the Power-dossier, over nieuwe machtsverhoudingen binnen mondiale samenwerking. Met onder andere een interview met Kees Zevenbergen, de directeur van Cordaid. Hij geeft goed aan waar de schoen wringt. Volgens Zevenbergen zitten we nu met elkaar gevangen in een bouwwerk dat helemaal gericht is op risicomijdend gedrag.

Hij gaat ook in op de toekomstige rol van organisaties als Cordaid. ‘Onze rol wordt kleiner in het begeleiden van klassieke ontwikkelingsprojecten, maar groter binnen Nederland als het gaat om mondiale vraagstukken als klimaat, migratie, grondstoffengebruik en -consumptie. Wij moeten ons noordelijk leiderschap pakken op die thema’s die van ons zijn, daar waar wij iets in die keten van uitbuiting kunnen veranderen.’

Verder verwelkomen we vanaf dit nummer naast de vertrouwde gezichten twee nieuwe columnisten: Eva Nakato en Qader Shafiq. Lees hun inspirerende columns. Ook krijgt de vaste rubriek van Ellen Mangnus vanaf dit nummer een iets ander jasje. Filosoferen met Ellen gaat verder als Omdenken met Ellen, waarin ze kijkt waar de westerse manier van denken over ontwikkeling botst met lokale kennis en waarden.

Tot slot nog dit: naast leiderschap in de nationale coronacrisis is er nu ook leiderschap nodig om te anticiperen op de uitbraak in de meest kwetsbare gebieden van de wereld. En dan niet alleen wat betreft de medische gevolgen, maar zeker ook de economische gevolgen. Ik hoop dat Nederland nu naast nationale solidariteit ook internationale solidariteit laat zien. Zowel onze politiek als de Nederlandse burger. Het motto van het Nederlandse kabinet was de afgelopen weken: wees een beetje aardig voor elkaar. Laten we die boodschap doortrekken naar de rest van de wereld.

En least but not least: voor slechts 4 euro per maand kunt u lid worden van Vice Versa. Dan ontvangt u ons nieuwe nummer en ondersteunt u ons in onze missie om belangrijk mondiaal nieuws te duiden. Ga naar https://viceversaonline.nl/site/abonnement/particulier-abonnement/

Programma Partindag 2023 verbreedt jouw blik

Door Yvonne van Driel | 15 september 2023

Het programma van de Partindag is bekend. Ook dit jaar verbreedt deze dag jouw blik. Hans Beerends, Ellen Mangnus, Marc Broere en Danielle Hirsch trappen de dag af. Het drietal Beerends, Mangnus en Broere werpt het licht op 50 jaar mondiaal activisme en Hirsch gaat in een gesproken column in op hoe informatie tot verandering kan leiden. En er is keuze uit 10 workshops. Voor ieder wat wils. De Partindag is op zaterdag 30 september in Nijkerk en begint om 10.00. Dit jaar georganiseerd Partin de ontmoetingsdag samen met Vice Versa.

Lees artikel

De klimaattop van Nairobi: een gedeeld Afrikaans bericht

Door Emmanuel Mandebo | 08 september 2023

Bij een historische samenkomst van Afrikaanse leiders op de Keniaanse top hebben ze de Verklaring van Nairobi uitgegeven: een oproep om klimaatverandering wereldwijd tegen te gaan, met Afrika als belangrijke speler in het midden gepositioneerd.

Lees artikel

Op de bres voor de kleine boer

Door Elizabeth Kameo | 07 september 2023

‘Wie in Afrika woont,’ stelt Shungu Kanyemba, ‘weet dat tachtig procent van onze bevolking van economische activiteiten uit het achterland afhankelijk is. We hebben allemaal wel een neef die nog steeds op het platteland werkt, als boer, en elke keer als je er langsgaat realiseer je je dat het leven er niet verandert. Ze maken de bakstenen nog *altijd op dezelfde manier! En dàt mag weleens omgegooid worden.’

Lees artikel