Door:
Marc Broere

23 augustus 2020

Tags

Op donderdagmiddag 17 september vindt het eerste Wereld Café plaats. Dit is een initiatief van Vice Versa en Wilde Ganzen om nieuw elan te geven aan het debat over ontwikkelingssamenwerking in Nederland. In het Wereld Café praten we (nu nog) online over actuele thema’s. Het eerste Wereld Café gaat over de rol van de diaspora binnen mondiale samenwerking. Hoe kan hun meerwaarde beter worden benut?

De voordelen van meer diversiteit zijn talloos, schreef publiciste Ellen Mangnus enkele jaren geleden in Vice Versa. ‘Zo stimuleren nieuwe perspectieven creativiteit, worden oplossingen sneller gevonden en is het gezond dat aannames worden betwijfeld. Om een parallel te trekken met ecologie: hoe meer diversiteit, hoe weerbaarder het systeem.’

Toch lijkt die meerwaarde van diversiteit nog onvoldoende te worden benut binnen de Nederlandse ontwikkelingssamenwerking. De diaspora en door hen opgerichte maatschappelijke organisaties spelen een beperkte rol in het Nederlandse debat over belangrijke mondiale thema’s zoals klimaatverandering, migratie en ontwikkelingssamenwerking. Ook is het aantal mensen vanuit de diaspora die binnen Nederlandse ontwikkelingsorganisaties werkt nog altijd klein, net als binnen opleidingen die als kweekvijver van de sector dienen.

Framing op basis van afkomst

Voor maatschappelijke organisaties van de diaspora die zich wél expliciet met ontwikkelingssamenwerking bezighouden, blijkt het moeilijk om hun plekje in de Nederlandse sector te bemachtigen en om als gelijkwaardige organisatie te worden gezien. Ze worden vaak niet geframed op basis van hun expertise (ontwikkelingssamenwerking, mensenrechten, vrouwenrechten), maar op basis van hun afkomst, namelijk als diasporaorganisatie. Ook zijn ze vaak te klein om mee te kunnen dingen naar subsidiekanalen van de Nederlandse overheid.

Gespreksleider Qader Shafiq

In dit eerste Wereldcafé van Vice Versa en Wilde Ganzen praten we onder leiding van publicist Qader Shafiq verder over de rol van de diaspora binnen de Nederlandse ontwikkelingssamenwerking. Wat kunnen ontwikkelingsorganisaties uit de diaspora toevoegen aan de Nederlandse sector? Hoe kan hun meerwaarde en expertise beter benut worden? Wat kunnen we van elkaar leren? Zijn de huidige subsidiekanalen toereikend voor een inclusieve Nederlandse ontwikkelingssector, waarin ook organisaties vanuit de diaspora hun logische plek hebben?

Gasten, onder andere: Mekka Abdelgabar (Foundation Women in Darfur United for Peace and Progress) Ama van Dantzig (dr. Monk), Anne-Floor Dekker (programma manager WO=MEN, Dutch Gender Platform), Leontien Keizer-Gango (Burkina Faso Platform) en Dr. Amadou Sow (Stichting Mauritaans Nederlandse Organisatie voor Mensen en Volkenrechten).

Vanwege de coronacrisis wordt het eerste Wereld Café nu nog live uitgezonden vanaf het kantoor van Wilde Ganzen zonder publiek. Via het aanmeldformulier krijg je een link toegestuurd om het gesprek te kunnen volgen en vragen te kunnen stellen. Zodra het weer kan, zal er in de toekomst ook publiek bij aanwezig zijn.

 

‘Het optimistische can do-toontje is ongepast’

Door Marlies Pilon | 29 juni 2022

In aanloop naar het grote debat over de nieuwe beleidsnota van minister Schreinemacher, op 30 juni, vraagt Vice Versa drie door de wol geverfde ontwikkelingsexperts alvast om een eerste reactie. Wat vinden Bram van Ojik, Paul van den Berg en Rina Molenaar ervan?

Lees artikel

Als ‘doen waar je goed in bent’ omslaat in zelfgenoegzaamheid

Door Stef Smits | 28 juni 2022

In dit opiniestuk becommentarieert Stef Smits van IRC de beleidsnota van minister Schreinemacher vanuit het waterperspectief, een thema waarin Nederland zegt te excelleren – maar slachtoffer worden van het eigen succes ligt op de loer, waarschuwt Smits. Het is tijd voor ‘nieuwe waterambities’, stelt hij.

Lees artikel

Lessen van Liesje: oftewel, hoe een gebrekkig inzicht in wereldproblemen kan leiden tot een weinig samenhangende visie

Door Ruerd Ruben | 27 juni 2022

Vandaag is het aan Ruerd Ruben om de nota van minister Schreinemacher van commentaar te voorzien. Ruben merkt een gebrekkig inzicht in de wereldproblemen op en zet er cijfers tegenover. Werk aan de winkel.

Lees artikel