Door:
Marc Broere

5 november 2020

Tags

In het tweede Wereld Café op donderdagmiddag 19 november gaan we het hebben over de rol van burgeriniatieven binnen internationale samenwerking. Welke rol zouden deze initiatieven kunnen en willen vervullen binnen ontwikkelingssamenwerking en een revival van wereldburgerschap? En is er voldoende ruimte voor hen binnen het Nederlandse speelveld?

De voorbije 3 jaar onderzocht Sara Kinsbergen in haar onderzoeksproject ‘the coming of age of Private Development Initiatives’ op welke manier kleinschalige, vrijwillige ontwikkelingsorganisaties zich door de tijd ontwikkelen. Zijn het projecten met een lange adem? Maken projecten een ontwikkeling door in termen van type interventie, zoals van directe armoedebestrijding naar lobby en beleidsbeïnvloeding? En hoe zit het met het lokaal eigenaarschap door de tijd?

Ook keek Kinsbergen naar de positionering van deze particuliere initiatieven binnen het speelveld van internationale samenwerking. Hoe zit het met de (h)erkenning van particuliere initiatieven door het ministerie en door de professionele Nederlandse ontwikkelingssector? In het verleden werden particuliere initiatieven altijd omarmd en financieel ondersteund omwille van het belang dat toen gehecht werd aan draagvlak voor internationale samenwerking. Deze thematiek is van de beleidsagenda verdwenen en daarmee is ook de ondersteuning voor burgerinitiatieven sterk afgebouwd.

In dit tweede online Wereld Café praten we verder over de rol van burgerinitiatieven binnen internationale samenwerking. Is er voldoende ruimte voor particuliere initiatieven in het Nederlandse speelveld? Worden ze erkend en ondersteund als volwaardige spelers in het maatschappelijk middenveld? Wat kunnen we leren van België, waar een hele bewuste keuze is gemaakt om op een andere manier samen te werken met burgerinitiatieven? Welke rol zouden particuliere initiatieven kunnen en willen vervullen in een eventueel revival van wereldburgerschap en wat zou daarvoor nodig zijn?

Duurzaam ontwikkelingsdoel 17 stelt: samenwerken is essentieel met het oog op het behalen van de SDG-agenda. Op welke wijze zou je je dan als gevestigde orde willen verhouden tot deze burgerinitiatieven en vice versa?

Gasten: Sara Kinsbergen (Radboud Universiteit), Els Hertogen (directeur van de Vlaamse koepelorganisatie 11.11.11), Pascalle Grotenhuis (directeur Directie Sociale Ontwikkeling op het ministerie van Buitenlandse Zaken) en Kees de Jong (directeur Wilde Ganzen). Presentatie: Qader Shafiq

Via deze link kun je je aanmelden en online bij het Wereld Café aanwezig zijn. https://wildeganzen.zoom.us/webinar/register/WN_TAJjWFAzRRSJEv4bNz2P_A

Eerlijke toegang tot gezondheid als beste geneesmiddel

Door Vice Versa | 23 november 2023

Waar kan Nederland binnen haar coherentiebeleid de komende jaren het beste op inzetten als het gaat om het aanpakken van Vaccin- en Mondiale Gezondheidsongelijkheid? En hoe kunnen we dit zo concreet mogelijk vormgeven? Deze vragen staan centraal tijdens de tweede editie van Het Grote Coherentiedebat op vrijdagmiddag 8 december in Dudok, Den Haag. Het debat is ook online te volgen.

Lees artikel

Rozen in de woestijn

Door Nicera Wanjiru | 18 november 2023

In het hart van de woestijn, waar de hoop niet breed is gezaaid, bewijst Desert Roses dat er bloemen op de meest onverwachte plaatsen kunnen bloeien: ze daagt de bestaande normen uit, binnen een gemeenschap die meisjes als kapitaal ziet – om voor een vroeg huwelijk in te zetten. In Kenia laat Rael Lomoti ze nu door het meisjesvoetbal de kracht van het onderwijs inzien. Een reportage.

Lees artikel

Donkere wolken?

Door Paul van den Berg | 10 november 2023

Zelfs rasoptimist Paul van den Berg ziet weinig sprankjes hoop als hij door de lens van ontwikkelingssamenwerking naar de aankomende Tweede Kamerverkiezingen kijkt. In deze blog legt hij uit waarom, maar eindigt hij toch nog met een zonnestraaltje achter de wolken.

Lees artikel