Door:
Marc Broere

12 januari 2021

Tags

Op donderdagmiddag 28 januari vindt een speciale nieuwsjaarseditie van het Wereldcafé plaats. Presentator Qader Shafiq gaat met Kathleen Ferrier en Bram van Ojik  in gesprek over Nederland en de wereld, en over hun wensen voor 2021.

2021 is een jaar waarin veel gaat gebeuren. We leven in een tijd waarin de nationale maar vooral ook mondiale uitdagingen groter zijn dan ooit.  Een tijd ook waarin de corona-crisis heeft laten zien hoezeer we allemaal met elkaar verbonden zijn. Verder zijn er op 17 maart Tweede Kamerverkiezingen in Nederland. Wat staat er op het spel en waarom is het belangrijk dat Nederland zich niet achter de dijken terugtrekt?

We praten hierover in onze studio met twee interessante gasten. In de eerste plaats met Kathleen Ferrier. Ze was van 2002 tot 2010 Tweede Kamerlid van het CDA. Daarna verhuisde ze naar Hongkong om als docente Spaanse Taal en Cultuur en Gender and Politics aan de Baptist University te gaan werken. Inmiddels is ze terug in Nederland en sinds vorig jaar voorzitter van de Nationale Unesco-commissie. Ook is Ferrier Professor Human Rights  aan de Asian University for Women Bangladesh.

Onze andere gast is Bram van Ojik. Hij is Tweede Kamerlid van GroenLinks en heeft de portefeuilles Buitenlandse Zaken, Europese Zaken en vreemdelingenbeleid. Daarvoor was hij topambtenaar op het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Wat zijn hun wensen voor het komende jaar? Wat zou er in de politiek, maar ook binnen internationale samenwerking moeten gebeuren? Daarnaast zullen beiden reageren op een aantal korte filmpjes van verschillende mensen uit Zuid en Noord die hun nieuwjaarswens uitspreken en vertellen welke ene beslissing ze zouden nemen indien ze de Nederlandse minister voor Ontwikkelingssamenwerking en Buitenlandse Handel zouden zijn.

In 2013 bracht Vice Versa Ferrier en Van Ojik al eens bij elkaar voor een inspirerend dubbelinterview. Ferrier had toen tien jaar in de Tweede Kamer gezeten, en Van Ojik stond op het punt zijn entree te maken.  Over ontwikkelingssamenwerking en politiek, zei Ferrier toen: ‘Mensen zijn sceptisch over de effectiviteit van ontwikkelingssamenwerking. Dat reken ik mezelf ook aan als volksvertegenwoordiger. Waarom ben ik er zo slecht in geslaagd om mensen de vele successen te laten zien die wij geboekt hebben met ontwikkelingssamenwerking. Daar ligt wel een belangrijke taak, ook voor jou straks Bram.’

Over communicatie en draagvlak voor ontwikkelingssamenwerking, zei ze:  ‘Een van de valkuilen waarin de politiek hard aan het vallen is, en dat geldt ook voor maatschappelijke organisaties, is dat je denkt dat je het van oneliners moet hebben en dat je dat moeilijke verhaal maar liever niet moet vertellen. Maar wil je het vertrouwen van de mensen terugwinnen, dan moet je eerlijk zijn. Mensen zijn echt niet dom.’

Op zijn beurt zei Bram van Ojik over samenwerking binnen internationale samenwerking: ‘Er komt ontzettend weinig van donorcoördinatie terecht. Niet alleen Nederland heeft eenzijdig haar prioriteiten en partnerlanden vastgesteld, maar andere donoren doen dat ook niet in overleg. Landen willen gewoonweg niet. Dat is een van de grootste zwaktes van ontwikkelingssamenwerking.’

En over innovatie binnen ontwikkelingssamenwerking, zei hij. ‘Vernieuwing is op zichzelf niet per se een deugd. Ontwikkelingslanden willen graag dat wij een bepaald percentage van het bnp aan ontwikkelingssamenwerking uitgeven. Verder willen ze graag toegang tot onze markten en het recht krijgen om hun eigen markten te beschermen. Deze agenda bestaat al 40 jaar. Er is nog steeds oneerlijke handel, er is nog steeds schuldenproblematiek, er is nog steeds milieuproblematiek. Iedereen heeft er vaak de mond vol van dat het allemaal anders en nieuw moet, terwijl ik dan denk dat we eerst maar eens moeten proberen de oude afspraken te realiseren.’

Hoe kijken ze hier nu acht  jaar later op terug?

Aanmelden

Het Wereldcafé wordt op donderdagmiddag 28 januari live uitgezonden van 16.30 tot 17.30 uur vanuit Amersfoort. Via onderstaande link kun je je aanmelden en online bij het Wereldcafé aanwezig zijn. Ook is er de mogelijkheid om tijdens het café vragen via de chat in te sturen aan Kathleen Ferrier en Bram van Ojik. Meld je aan via https://wildeganzen.zoom.us/webinar/register/WN_6Jbzlh8LTSGgHFxgFlxw2g

Het Wereldcafé is een maandelijks initiatief van Wilde Ganzen en Vice Versa waarin we in gesprek gaan over mondiale uitdagingen en trends in het brede veld van internationale samenwerking. Het wordt gepresenteerd door Qader Shafiq, schrijver/dichter en directeur van Bureau Wijland.

Het nieuwe Actieplan beleidscoherentie voor ontwikkeling

Door Marc Broere | 01 december 2022

Nederland heeft een nieuw actieplan om meer beleidscoherentie tussen de verschillende ministeries te krijgen om negatieve effecten van Nederlands beleid voor ontwikkelingslanden tegen te gaan. Het concentreert zich op drie thema’s: het verkleinen van de Nederlandse voetafdruk, onwettige geldstromen en belastingontwijking èn vaccin- en gezondheidsongelijkheid.

Lees artikel

Dweilen met de kraan dicht

Door Elian Yahye | 29 november 2022

Nederland helpt landen in het Zuiden met het opzetten van een sterke publieke sector, maar is tegelijk een belastingparadijs. En: hoe vallen klimaatplannen te rijmen met steun aan fossiele bedrijven? Marit Maij (ActionAid) en Lisanne van der Steeg (Woord en Daad) pleiten voor meer beleidscoherentie: de Nederlandse overheid moet beleidskeuzes maken die elkaar versterken, in plaats van tegenwerken.

Lees artikel

Vergrijzing mag in de Afrika-strategie niet ontbreken

Door Jochem Duinhof | 28 november 2022

Wie de cijfers erop naslaat, kan maar tot één conclusie komen: Afrika vergrijst de komende jaren in rap tempo – en het is evident dat dat gevolgen heeft voor de manier waarop duurzame economische ontwikkeling en armoedebestrijding er tot stand komen, schrijft Jochem Duinhof, politiek adviseur bij Dorcas

Lees artikel