Door:
Marc Broere

8 april 2021

Tags

Op donderdagmiddag 22 april vindt het volgende Wereld Café plaats waarin we in gesprek gaan over actuele mondiale thema’s. De tijd lijkt rijp voor nieuw activisme, maar hoe is dat ook te verzilveren?

 In het wereld café van 23 februari kwam het meerdere malen ter sprake: de tijd is rijp voor nieuw activisme. De wil is er, de energie is er, de urgentie wordt gevoeld: burgerinitiatieven worden ontplooid door jong en oud én over landsgrenzen heen. Het draagvlak voor internationale solidariteit groeit, vooral onder jongeren, zo blijkt uit onderzoek. Mensen gaan de straat op om voor hun rechten op te komen. Burgers lijken te voelen: alleen gezamenlijk kunnen we mondiale problemen oplossen. Dat is waarom zij zich willen aansluiten bij de klimaatbeweging en Black Lives Matter. Toch?

Kloof

Je zou denken dat deze mondiale betrokkenheid in de samenleving kansen biedt voor de politiek en het maatschappelijk middenveld om op aan te sluiten. Toch ging het tijdens de verkiezingen vaker over het financiële plaatje dan over de vraag hoe we de corona-crisis kunnen aangrijpen als momentum om het systeem van ontwikkelingssamenwerking te hervormen.

Ontwikkelingsorganisaties en beleidsmakers betrekken nog lang niet altijd hun achterban bij de plannen die zij maken en uitvoeren. Ze laten zich nauwelijks voeden door wat er onder burgerinitiatieven leeft. De kloof tussen de professionele sector en de betrokken mondiale burger is groot; het lijken soms gescheiden werelden. Terwijl juist een benadering van onderop, net als in het Zuiden, kan leiden tot vernieuwing van ontwikkelingssamenwerking.

Gesprek

Tijdens dit wereld café gaan we met zo’n beleidsmaker, ontwikkelingsorganisatie en burgerinitiatief in gesprek over hoe deze kloof gedicht kan worden. Hoe kun je beweging in de samenleving faciliteren en je organisatie erdoor laten voeden ten behoeve van systemische verandering? Hoe kunnen we dit mondiaal burgerschap al van jongs af aan voeden via het onderwijs? Hoe betrek je jouw achterban voorbij het geven van geld? En zorgt de uitslag van de verkiezingen voor een nieuwe richting?

Over deze en andere vragen gaat presentator Qader Shafiq  in gesprek met  Danielle Hirsch (Both ENDS), Evelijne Bruning (The Hunger Project), Jan Dessein (Provincie West Vlaanderen en coördinator Wereldhuis),  Mpanzu Bamenga (Inclusion Leaders Network) en Erik Schneiders (Aardrijkskundeleraar en mede-oprichter My Climate Action).

Meld je aan via https://wildeganzen.zoom.us/webinar/register/WN_bu76an5BRVCF65hzqrGaRA

 

 

 

Afstemmen met Afrika

Door Ruerd Ruben | 06 juni 2023

 Ruerd Ruben heeft de nieuwe Afrika-strategie van Nederland doorgevorst en ziet dat het de goede kant op gaat, al bemerkt hij ook nog wat ‘onderliggende spanningen in de voornemens’ – en zet hij er voor Vice Versa vier op een rijtje, die verdieping verlangen.

Lees artikel

David Heyer weet hoe ontwikkelingsgeld beter besteed kan worden

Door Yvonne van Driel | 05 juni 2023

Kleine goede doelen zijn snel, flexibel en innovatief. De lijntjes zijn kort. Door de jarenlange samenwerking met hun partnerorganisaties kan op maat en vraaggerichte ondersteuning gegeven worden. En samen hebben die kleine goede doelen veel impact. Heel anders dan door de overheid gesteunde programma’s. Die zijn vaak log, werken vanuit hun eigen focus en kennen lange procedures. Dat vindt David Heyer. Hij is Hoofd Fondsenwerving en Programma’s bij HospitaalBroeders. In zijn boek Wie heeft het geld opgegeten? legt hij uit hoe het ander kan. Yvonne van Driel sprak met hem.

Lees artikel

Pinksterzaterdag op de A12

Door Hans Beerends | 31 mei 2023

Hans Beerends (91), over wie eerder dit jaar het boek Levenslang Activist verscheen, was er uiteraard bij tijdens de grote klimaatdemonstratie op Pinksterzaterdag. Een persoonlijk en hoopvol verslag. ‘De populariteit is zo groot omdat steeds meer mensen, mede dankzij dit soort acties, het klimaatprobleem onderkennen en omdat het consequent geweldloos is. Er wordt niet gescholden naar de politie en demonstranten gaan theatraal tegenstribbelend of charmant wandelend mee naar de ‘boevenwagen.’

Lees artikel