Door:
Marc Broere

8 april 2021

Tags

Op donderdagmiddag 22 april vindt het volgende Wereld Café plaats waarin we in gesprek gaan over actuele mondiale thema’s. De tijd lijkt rijp voor nieuw activisme, maar hoe is dat ook te verzilveren?

 In het wereld café van 23 februari kwam het meerdere malen ter sprake: de tijd is rijp voor nieuw activisme. De wil is er, de energie is er, de urgentie wordt gevoeld: burgerinitiatieven worden ontplooid door jong en oud én over landsgrenzen heen. Het draagvlak voor internationale solidariteit groeit, vooral onder jongeren, zo blijkt uit onderzoek. Mensen gaan de straat op om voor hun rechten op te komen. Burgers lijken te voelen: alleen gezamenlijk kunnen we mondiale problemen oplossen. Dat is waarom zij zich willen aansluiten bij de klimaatbeweging en Black Lives Matter. Toch?

Kloof

Je zou denken dat deze mondiale betrokkenheid in de samenleving kansen biedt voor de politiek en het maatschappelijk middenveld om op aan te sluiten. Toch ging het tijdens de verkiezingen vaker over het financiële plaatje dan over de vraag hoe we de corona-crisis kunnen aangrijpen als momentum om het systeem van ontwikkelingssamenwerking te hervormen.

Ontwikkelingsorganisaties en beleidsmakers betrekken nog lang niet altijd hun achterban bij de plannen die zij maken en uitvoeren. Ze laten zich nauwelijks voeden door wat er onder burgerinitiatieven leeft. De kloof tussen de professionele sector en de betrokken mondiale burger is groot; het lijken soms gescheiden werelden. Terwijl juist een benadering van onderop, net als in het Zuiden, kan leiden tot vernieuwing van ontwikkelingssamenwerking.

Gesprek

Tijdens dit wereld café gaan we met zo’n beleidsmaker, ontwikkelingsorganisatie en burgerinitiatief in gesprek over hoe deze kloof gedicht kan worden. Hoe kun je beweging in de samenleving faciliteren en je organisatie erdoor laten voeden ten behoeve van systemische verandering? Hoe kunnen we dit mondiaal burgerschap al van jongs af aan voeden via het onderwijs? Hoe betrek je jouw achterban voorbij het geven van geld? En zorgt de uitslag van de verkiezingen voor een nieuwe richting?

Over deze en andere vragen gaat presentator Qader Shafiq  in gesprek met  Danielle Hirsch (Both ENDS), Evelijne Bruning (The Hunger Project), Jan Dessein (Provincie West Vlaanderen en coördinator Wereldhuis),  Mpanzu Bamenga (Inclusion Leaders Network) en Erik Schneiders (Aardrijkskundeleraar en mede-oprichter My Climate Action).

Meld je aan via https://wildeganzen.zoom.us/webinar/register/WN_bu76an5BRVCF65hzqrGaRA

 

 

 

Eerlijke toegang tot gezondheid als beste geneesmiddel

Door Vice Versa | 23 november 2023

Waar kan Nederland binnen haar coherentiebeleid de komende jaren het beste op inzetten als het gaat om het aanpakken van Vaccin- en Mondiale Gezondheidsongelijkheid? En hoe kunnen we dit zo concreet mogelijk vormgeven? Deze vragen staan centraal tijdens de tweede editie van Het Grote Coherentiedebat op vrijdagmiddag 8 december in Dudok, Den Haag. Het debat is ook online te volgen.

Lees artikel

Rozen in de woestijn

Door Nicera Wanjiru | 18 november 2023

In het hart van de woestijn, waar de hoop niet breed is gezaaid, bewijst Desert Roses dat er bloemen op de meest onverwachte plaatsen kunnen bloeien: ze daagt de bestaande normen uit, binnen een gemeenschap die meisjes als kapitaal ziet – om voor een vroeg huwelijk in te zetten. In Kenia laat Rael Lomoti ze nu door het meisjesvoetbal de kracht van het onderwijs inzien. Een reportage.

Lees artikel

Donkere wolken?

Door Paul van den Berg | 10 november 2023

Zelfs rasoptimist Paul van den Berg ziet weinig sprankjes hoop als hij door de lens van ontwikkelingssamenwerking naar de aankomende Tweede Kamerverkiezingen kijkt. In deze blog legt hij uit waarom, maar eindigt hij toch nog met een zonnestraaltje achter de wolken.

Lees artikel