Door:
Marc Broere

11 juni 2021

Tags

Op vrijdagmiddag 25 juni vindt de volgende editie van het Wereld Café plaats. We gaan het dan hebben over onderwerpen als zuidelijk leiderschap en lokalisering van de ontwikkelingsagenda. Te gast zijn de twee hoogste ambtenaren in Nederland op het gebied van ontwikkelingssamenwerking: Kitty van der Heijden en Birgitta Tazelaar. En online doen professionals van organisaties uit het Zuiden aan het gesprek mee, waaronder Rachael Mwikali (Grassrootactiviste en feministe) en Charles Kojo vanDyck (West-Africa Civil Society Institute). Dit Wereld Café is een initiatief van Wilde Ganzen, het ministerie van Buitenlandse Zaken en Vice Versa, en wordt deze keer gepresenteerd door Ama van Dantzig.

Binnen internationale samenwerking is al enige jaren een discussie aan de gang over meer gelijkwaardige samenwerking tussen donoren en ontvangers. Er moet een nieuwe rolverdeling komen tussen noordelijke en zuidelijke maatschappelijke organisaties in hun gezamenlijke missie voor een meer rechtvaardige wereld. Het aloude adagium ‘wie betaalt, bepaalt’ komt steeds meer onder druk te staan. Er is zelfs een  beweging ontstaan met de hashtag #ShiftThePower en door Black Lives Matters heeft het gesprek over dekolonisering, effectiviteit en duurzaamheid  van internationale samenwerking een nieuwe impuls gekregen.

Kitty van der Heijden

Ook op het ministerie van Buitenlandse Zaken wordt deze discussie actief gevoerd en gestimuleerd. In haar beleidsnota ‘Investeren in perspectief’ pleitte demissionair minister Kaag van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking om nog duidelijker Zuidelijke organisaties het eigenaarschap te geven. Dit heeft geleid tot het nieuwe beleidskader Versterking Maatschappelijk Middenveld dat in 2021 van start is gegaan.

Birgitta Tazelaar

Maar wat betekenen begrippen als zuidelijk leiderschap en lokalisering nu eigenlijk? Denkt iedereen hier hetzelfde over en wat voor gevolgen heeft het voor de werkwijze van het ministerie en de sector in Nederland? Hoe verhoudt lokalisering zich bijvoorbeeld tot de strenge verantwoordingseisen waar de politiek en het ministerie om vragen en de talloze tenderprocedures waarbij Noordelijke organisaties in het voordeel zijn?

Het gesprek

Over deze en andere vragen gaat het volgende Wereld Café van Wilde Ganzen en Vice Versa op vrijdagmiddag 25 juni van 16.00 tot 17.15. In de studio zijn te gast de twee hoogste ambtenaren in Nederland op het terrein van ontwikkelingssamenwerking:  Kitty van der Heijden (directeur-generaal internationale samenwerking) en Birgitta Tazelaar (plaatsvervangend directeur-generaal internationale samenwerking).

Rachael Mwikali

Naast dat ze worden geïnterviewd, zullen beide topambtenaren in gesprek gaan met verschillende professionals van zuidelijke organisaties die volgens het principe van community led development werken. Met onder andere Charles Kojo VanDyck  (West Africa Civil Society  Institute) en Rachael Mwikali (Coalition for Grassroot Human Rights Defenders Kenya).

Wat zijn succesfactoren in deze werkwijze en waar lopen zij nu in de dagelijkse praktijk tegenaan? Wat zouden zij graag in de beleidsnota van de nieuwe minister terug willen zien? Ook zal vanuit het strategisch partnerschap Giving for Change worden verteld hoe Zuidelijk leiderschap en lokalisering in het hele programma vervlochten zit.

Je kunt je aanmelden via https://www.wildeganzen.nl/webinar/wereld-cafe-5

 

Eerlijke toegang tot gezondheid als beste geneesmiddel

Door Vice Versa | 23 november 2023

Waar kan Nederland binnen haar coherentiebeleid de komende jaren het beste op inzetten als het gaat om het aanpakken van Vaccin- en Mondiale Gezondheidsongelijkheid? En hoe kunnen we dit zo concreet mogelijk vormgeven? Deze vragen staan centraal tijdens de tweede editie van Het Grote Coherentiedebat op vrijdagmiddag 8 december in Dudok, Den Haag. Het debat is ook online te volgen.

Lees artikel

Rozen in de woestijn

Door Nicera Wanjiru | 18 november 2023

In het hart van de woestijn, waar de hoop niet breed is gezaaid, bewijst Desert Roses dat er bloemen op de meest onverwachte plaatsen kunnen bloeien: ze daagt de bestaande normen uit, binnen een gemeenschap die meisjes als kapitaal ziet – om voor een vroeg huwelijk in te zetten. In Kenia laat Rael Lomoti ze nu door het meisjesvoetbal de kracht van het onderwijs inzien. Een reportage.

Lees artikel

Donkere wolken?

Door Paul van den Berg | 10 november 2023

Zelfs rasoptimist Paul van den Berg ziet weinig sprankjes hoop als hij door de lens van ontwikkelingssamenwerking naar de aankomende Tweede Kamerverkiezingen kijkt. In deze blog legt hij uit waarom, maar eindigt hij toch nog met een zonnestraaltje achter de wolken.

Lees artikel