Door:
Yvonne van Driel

29 september 2021

Tags

Dit jaar vindt de Wilde Ganzen-Partindag op zaterdag 9 oktober weer fysiek plaats. In Amersfoort biedt het programma particuliere initiatieven actief binnen internationale samenwerking een veelheid aan interessante en inspirerende workshops waarbij fondsenwerving en interculturele samenwerking centraal staan. Het thema ‘Samen leren wereldwijd’ wordt door nationale en internationale sprekers vertolkt. En net als voorgaande jaren is er volop gelegenheid om te netwerken. Dagvoorzitter is Sara Kinsbergen (Radboud University). Zij is expert op het gebied van het particuliere initiatief.

Anika Altaf trapt de Wilde Ganzen-Partindag af met de lezing ‘Bereiken we de allerarmsten?’ Altaf is gepromoveerd op het gebied van extreme armoede en begin 2020 lanceerde zij haar boek ‘The Many Hidden Faces of Extreme Poverty’. Hierin vertelt zij over de vele redenen waarom mensen in extreme armoede terecht komen en erin blijven hangen. Ook legt zij uit waarom bijna alle ontwikkelingsorganisaties falen om de meest arme mensen te bereiken met ontwikkelingshulp. Later zal een panel nog verder daarop ingaan.

De dag kent een verscheidenheid aan inspirerende workshops voor en door particuliere initiatieven met thema’s als fondsenwerving, het betrekken van vrijwilligers, het effectief inzetten van sociale mediakanalen en interculturele samenwerking.

Wereld Café LIVE

Het afgelopen jaar maakten Wilde Ganzen en Vice Versa al naam met het online Wereld Café: dé plek in Nederland waar mondiale thema’s worden besproken. Op de Wilde Ganzen-Partindag is er een primeur: de allereerste editie met publiek erbij. Onder leiding van Qader Shafiq gaan de schrijvers Roel en Marianne Meijers, Betteke de Gaay Fortman en Marc Broere in gesprek over drie boeken die onlangs verschenen zijn over ontwikkelingssamenwerking.

Tijdens de Wilde Ganzen-Partindag wordt de award voor de meeste ‘Briljante Mislukking’ uitgereikt. Onder het motto ‘van fouten en mislukkingen leer je vaak het meest’ konden kleine goede doelen aan deze wedstrijd meedoen. De winnaar ontvangt €10.000; tweede en derde prijs €7.500 en €5.000.

De Wilde Ganzen-Partindag vindt plaats op 9 oktober in Studio 33 in Amersfoort. Meer informatie, het programma en aanmelden: www.wildeganzen-partindag.nl

 

 

Wereld Café 4 november: jongeren als wereldveranderaars

Door Vice Versa | 21 oktober 2021

Op donderdagmiddag 4 november spreken we in het Wereld Café met jongeren en jongerenvertegenwoordigers, over hoe de nieuwe generatie betrokken wil zijn bij mondiale thema’s. Waar komt hun drive vandaan om zich te willen inzetten voor een rechtvaardigere wereld? En welke vormen van participatie spreken aan? Meld je aan via Wereld Café: 4 november 2021 | Wilde Ganzen

Lees artikel

Wat verbloemt het ‘weeshuistoerisme’-debat?

Door Dirk Jan Koch | 19 oktober 2021

Vrijwilligersreizen naar weeshuizen komen steeds meer in een kritisch daglicht te staan. Omdat Dirk-Jan Koch al jaren pleit voor meer focus op de bijwerkingen van hulp, ook in deze blogserie, zou hij tevreden moeten zijn – maar dat is hij niet. Het gaat dieper.

Lees artikel

Afghaanse collega’s Cordaid leven in angst en onzekerheid

Door Frank van Lierde | 18 oktober 2021

Een klein deel van de Afghaanse collega’s van Cordaid is na de machtsovername van de Taliban geëvacueerd. Veruit de meesten zitten nog in het land. Frank van Lierde sprak met een aantal van hen, vrouwen en mannen. “Als ik vertrek gaan ze achter mijn familie aan.”

Lees artikel