Door:
Yvonne van Driel

29 september 2021

Tags

Dit jaar vindt de Wilde Ganzen-Partindag op zaterdag 9 oktober weer fysiek plaats. In Amersfoort biedt het programma particuliere initiatieven actief binnen internationale samenwerking een veelheid aan interessante en inspirerende workshops waarbij fondsenwerving en interculturele samenwerking centraal staan. Het thema ‘Samen leren wereldwijd’ wordt door nationale en internationale sprekers vertolkt. En net als voorgaande jaren is er volop gelegenheid om te netwerken. Dagvoorzitter is Sara Kinsbergen (Radboud University). Zij is expert op het gebied van het particuliere initiatief.

Anika Altaf trapt de Wilde Ganzen-Partindag af met de lezing ‘Bereiken we de allerarmsten?’ Altaf is gepromoveerd op het gebied van extreme armoede en begin 2020 lanceerde zij haar boek ‘The Many Hidden Faces of Extreme Poverty’. Hierin vertelt zij over de vele redenen waarom mensen in extreme armoede terecht komen en erin blijven hangen. Ook legt zij uit waarom bijna alle ontwikkelingsorganisaties falen om de meest arme mensen te bereiken met ontwikkelingshulp. Later zal een panel nog verder daarop ingaan.

De dag kent een verscheidenheid aan inspirerende workshops voor en door particuliere initiatieven met thema’s als fondsenwerving, het betrekken van vrijwilligers, het effectief inzetten van sociale mediakanalen en interculturele samenwerking.

Wereld Café LIVE

Het afgelopen jaar maakten Wilde Ganzen en Vice Versa al naam met het online Wereld Café: dé plek in Nederland waar mondiale thema’s worden besproken. Op de Wilde Ganzen-Partindag is er een primeur: de allereerste editie met publiek erbij. Onder leiding van Qader Shafiq gaan de schrijvers Roel en Marianne Meijers, Betteke de Gaay Fortman en Marc Broere in gesprek over drie boeken die onlangs verschenen zijn over ontwikkelingssamenwerking.

Tijdens de Wilde Ganzen-Partindag wordt de award voor de meeste ‘Briljante Mislukking’ uitgereikt. Onder het motto ‘van fouten en mislukkingen leer je vaak het meest’ konden kleine goede doelen aan deze wedstrijd meedoen. De winnaar ontvangt €10.000; tweede en derde prijs €7.500 en €5.000.

De Wilde Ganzen-Partindag vindt plaats op 9 oktober in Studio 33 in Amersfoort. Meer informatie, het programma en aanmelden: www.wildeganzen-partindag.nl

 

 

‘Het optimistische can do-toontje is ongepast’

Door Marlies Pilon | 29 juni 2022

In aanloop naar het grote debat over de nieuwe beleidsnota van minister Schreinemacher, op 30 juni, vraagt Vice Versa drie door de wol geverfde ontwikkelingsexperts alvast om een eerste reactie. Wat vinden Bram van Ojik, Paul van den Berg en Rina Molenaar ervan?

Lees artikel

Als ‘doen waar je goed in bent’ omslaat in zelfgenoegzaamheid

Door Stef Smits | 28 juni 2022

In dit opiniestuk becommentarieert Stef Smits van IRC de beleidsnota van minister Schreinemacher vanuit het waterperspectief, een thema waarin Nederland zegt te excelleren – maar slachtoffer worden van het eigen succes ligt op de loer, waarschuwt Smits. Het is tijd voor ‘nieuwe waterambities’, stelt hij.

Lees artikel

Lessen van Liesje: oftewel, hoe een gebrekkig inzicht in wereldproblemen kan leiden tot een weinig samenhangende visie

Door Ruerd Ruben | 27 juni 2022

Vandaag is het aan Ruerd Ruben om de nota van minister Schreinemacher van commentaar te voorzien. Ruben merkt een gebrekkig inzicht in de wereldproblemen op en zet er cijfers tegenover. Werk aan de winkel.

Lees artikel