Door:
Marc Broere

5 oktober 2021

Tags

Het afgelopen jaar maakten Wilde Ganzen en Vice Versa al naam met het online Wereld Café: dé plek in Nederland waar mondiale thema’s worden besproken. Op de Partin/Wilde Ganzen Dag, zaterdag 9 oktober, hebben we een primeur: de allereerste editie met publiek erbij. Laat deze kans niet aan je voorbijgaan. Meld je hier aan. 

Onder leiding van Qader Shafiq gaan we in gesprek over drie nieuwe boeken over ontwikkelingssamenwerking.

  • ‘Samen de handen ineen -ervaringen met kleinschalige projecten’ van Roel en Marianne Meijers.
  • ‘Mensen ontwikkelen zichzelf -grenzen en mogelijkheden van hulp ver weg’, van Betteke de Gaay Fortman.
  • ‘De eerste linies -berichten van het ontwikkelingsfront’ van Marc Broere

Wat de drie boeken met elkaar gemeen hebben is dat ze gaan over werken met mensen ter plekke en dat hún kracht centraal staat. De auteurs zijn van mening dat ontwikkelingssamenwerking alleen maar effectief is als je het van onderop doet en aansluit bij wat er ter plekke al is. Als donor hoor je je bescheiden op te stellen en jezelf niet op de voorgrond te plaatsen.

In hun boek schrijven Roel en Marianne Meijers. ‘Het begint al met ons principe: “geen vraag, geen project” . Als de mensen er niet om vragen wie zijn wij dan om iets te gaan ondernemen? In het werken met lokale gemeenschappen zijn wij slechts een helpende hand. De gemeenschap moet de ontwikkeling in eigen hand nemen en daar willen we ze graag bij helpen. De kracht komt van de mensen zelf! Zij zijn leidend als het om de uitvoering van de projecten gaat. Dat werkt het eigenaarschap van de projecten in de hand, geeft mensen gevoel van eigenwaarde en trots en men komt tot het inzicht dat je samen, met elkaar iets kunt bereiken.’

‘Hoe kun je een gemeenschap uit de armoedespiraal helpen zodat ze op eigen kracht verder kan gaan? Die vraag zouden hulporganisaties zichzelf vaker moeten stellen’, vindt Betteke de Gaay Fortman die in haar boek vertelt over haar ervaringen in Nepal, Congo en Bangladesh. Ze biedt een eigenzinnige blik op de ontwikkelingssector. Veel organisaties vragen zich volgens haar onvoldoende af of de hulp wel aansluit bij de mogelijkheden en behoeften van de plaatselijk bevolking. En juist die houding staat echte vooruitgang in de weg. Je kunt mensen immers niet ontwikkelen, mensen ontwikkelen zichzelf.

Het nieuwe boek van Vice Versa hoofredacteur Marc Broere bestaat uit tien jaar aan reportages uit Afrika, Azië, Europa en Latijns Amerika. In ‘De Eerste Linies’ staan de mensen centraal die vanuit de basis tegen armoede, ongelijkheid en schendingen van mensenrechten vechten. Vandaar de titel: het zijn de vooruitgeschoven posten, de special forces, in de strijd tegen onrecht. Het boek, met lessen en verhalen van het front, toont dat mondiale solidariteit urgenter is dan ooit.

De boeken zijn tijdens het Wereld Café ook te koop en desgewenst kunt u een gesigneerd exemplaar krijgen.

Kijk hier voor het hele programma van de Partin/Wilde Ganzen dag.

Eerlijke toegang tot gezondheid als beste geneesmiddel

Door Vice Versa | 23 november 2023

Waar kan Nederland binnen haar coherentiebeleid de komende jaren het beste op inzetten als het gaat om het aanpakken van Vaccin- en Mondiale Gezondheidsongelijkheid? En hoe kunnen we dit zo concreet mogelijk vormgeven? Deze vragen staan centraal tijdens de tweede editie van Het Grote Coherentiedebat op vrijdagmiddag 8 december in Dudok, Den Haag. Het debat is ook online te volgen.

Lees artikel

Rozen in de woestijn

Door Nicera Wanjiru | 18 november 2023

In het hart van de woestijn, waar de hoop niet breed is gezaaid, bewijst Desert Roses dat er bloemen op de meest onverwachte plaatsen kunnen bloeien: ze daagt de bestaande normen uit, binnen een gemeenschap die meisjes als kapitaal ziet – om voor een vroeg huwelijk in te zetten. In Kenia laat Rael Lomoti ze nu door het meisjesvoetbal de kracht van het onderwijs inzien. Een reportage.

Lees artikel

Donkere wolken?

Door Paul van den Berg | 10 november 2023

Zelfs rasoptimist Paul van den Berg ziet weinig sprankjes hoop als hij door de lens van ontwikkelingssamenwerking naar de aankomende Tweede Kamerverkiezingen kijkt. In deze blog legt hij uit waarom, maar eindigt hij toch nog met een zonnestraaltje achter de wolken.

Lees artikel