De Nederlandse branchevereniging Partos heeft een dream paper geschreven waarin een systeem wordt geschetst met gedeelde macht en een gewenste rolverdeling tussen ontwikkelingsorganisaties en donoren met hun zuidelijke partners. Hoe kan dit worden bereikt? Tijdens het Wereld Café op 20 januari van 16.00 tot 17.15 gaat directeur Bart Romijn hierover in gesprek/debat met vertegenwoordigers van uiteenlopende organisaties. Praat online mee en meld je aan via https://www.wildeganzen.nl/forms/register-wereld-cafe
Het (online) Wereld Café is een initiatief van Wilde Ganzen en Vice Versa. Tijdens het wereld café gaan we in gesprek over mondiale thema’s. Ontwikkelingsorganisaties en donoren zijn zich steeds meer bewust van de noodzaak om beleid en praktijken aan te passen ter ondersteuning van gelijkwaardige partnerschappen met hun zuidelijke partners. Partnerschappen waarin besluitvorming en zeggenschap meer en meer naar partners in het Mondiale Zuiden verschuiven. Maar hoe kan dit worden bereikt? Leden van de Partos Shift the Power Community of Practice hebben zich de afgelopen maanden over deze vraag gebogen. Dit heeft geresulteerd in een dream paper, waarin een systeem wordt geschetst met gedeelde macht en een gewenste rolverdeling tussen verschillende typen organisaties.
Het programma
Tijdens het online Wereld Café van 20 januari zullen dit droombeeld, de knelpunten en creatieve oplossingen besproken worden met vertegenwoordigers van Nederlandse organisaties en partners uit het Mondiale Zuiden. Hoe kijken zij aan tegen de beoogde veranderingen en zou dit werken in hun dagelijkse praktijk Wat zijn de moeilijke vragen die we onszelf moeten stellen? Wat zijn de goede en slechte voorbeelden om van te leren?
Gasten
Gasten zijn onder andere Moses Isooba (directeur Oeganda National NGO Forum), Zohra Moosa (directeur Mama Cash), Maite Smet (Coördinator Global Alliance for Green and Gender Action) en Bart Romijn (directeur Partos). De presentatie is in handen van Ama van Dantzig. Dit webinar is interessant voor professionals werkzaam op het gebied van internationale samenwerking, zowel in Nederland als internationaal. De voertaal van dit webinar is Engels.
Gevoel van urgentie
De bijeenkomst is een vervolg op het Wereld Café van 25 juni 2021, waarin het ook ging over het verschuiven van de macht. Topambtenaren Kitty van der Heijden en Birgitta Tazelaar van het ministerie van Buitenlandse Zaken gingen toen in gesprek met vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld uit Ghana en Kenia over de betekenis van deze ambitie voor alle actoren: van grassroots organisaties tot beleidsmakers. Hieruit kwam naar voren dat machtsverschuiving een proces is waarin iedereen een verantwoordelijkheid heeft. De urgentie ervan werd breed gedeeld. De vraag die hierop volgt is: Maar hoe doen we dit?
Meld je aan via https://www.wildeganzen.nl/forms/register-wereld-cafe
Afstemmen met Afrika
Ruerd Ruben heeft de nieuwe Afrika-strategie van Nederland doorgevorst en ziet dat het de goede kant op gaat, al bemerkt hij ook nog wat ‘onderliggende spanningen in de voornemens’ – en zet hij er voor Vice Versa vier op een rijtje, die verdieping verlangen.
Lees artikelDavid Heyer weet hoe ontwikkelingsgeld beter besteed kan worden
Kleine goede doelen zijn snel, flexibel en innovatief. De lijntjes zijn kort. Door de jarenlange samenwerking met hun partnerorganisaties kan op maat en vraaggerichte ondersteuning gegeven worden. En samen hebben die kleine goede doelen veel impact. Heel anders dan door de overheid gesteunde programma’s. Die zijn vaak log, werken vanuit hun eigen focus en kennen lange procedures. Dat vindt David Heyer. Hij is Hoofd Fondsenwerving en Programma’s bij HospitaalBroeders. In zijn boek Wie heeft het geld opgegeten? legt hij uit hoe het ander kan. Yvonne van Driel sprak met hem.
Lees artikelPinksterzaterdag op de A12
Hans Beerends (91), over wie eerder dit jaar het boek Levenslang Activist verscheen, was er uiteraard bij tijdens de grote klimaatdemonstratie op Pinksterzaterdag. Een persoonlijk en hoopvol verslag. ‘De populariteit is zo groot omdat steeds meer mensen, mede dankzij dit soort acties, het klimaatprobleem onderkennen en omdat het consequent geweldloos is. Er wordt niet gescholden naar de politie en demonstranten gaan theatraal tegenstribbelend of charmant wandelend mee naar de ‘boevenwagen.’
Lees artikel