Door:
Marc Broere

24 december 2021

Tags

Vice Versa hoofdredacteur Marc Broere blikt in deze kerstboodschap terug op afgelopen jaar en kijkt vast vooruit naar 2022. En laten we samen allemaal Vice Versa Global gaan uitbouwen. Voor nieuwe verfrissende journalistiek én voor het creëren van banen voor jonge Afrikaanse journalisten.

Beste vrienden van Vice Versa! Ik hoop dat eenieder zich door wederom een moeilijk jaar vanwege de mondiale gezondheidscrisis heeft weten te worstelen.  Laten we hopen dat er volgend jaar betere tijden aanbreken.

Voor Vice Versa was 2021 ook een bijzonder jaar met een aantal journalistieke hoogtepunten. Zo begonnen we het jaar met een mooie verkiezingsspecial waarin we de Nederlandse politiek langs de mondiale meetlat legde. Verder maakten we onder andere een jongerenspecial over de nieuwe generatie wereldverbeteraars die grenzeloos gepassioneerd is. En vandaag komt het dubbeldikke winternummer uit waarin we onderzoeken hóe goed de Nederlandse ontwikkelingssamenwerking nu eigenlijk is. Best goed, kan ik alvast verklappen. Zeker iets om trots op te zijn en dat ook uit te dragen met flair, waardoor er weer meer draagvlak in de Nederlandse samenleving voor mondiale rechtvaardigheid kan komen.

Vice Versa Global

Maar het hoogtepunt van het jaar was zonder enige twijfel de lancering van Vice Versa Global, ons nieuwe platform van jonge journalisten uit diverse Afrikaanse landen. Het bestaat nu 9 maanden en wat geeft dit een nieuw élan aan Vice Versa! Ik ben enorm trots op de artikelen, video’s en fotoreportages die ons team heeft gemaakt en op deze nieuwe richting die we zijn ingeslagen. Journalistiek voor sociale verandering, zoals ons team het zelf noemt. Positieve berichtgeving om mensen te inspireren. Maar ook westerse ontwikkelingsprofessionals een spiegel voorhouden van wat er speelt onder Afrikaanse jongeren en hoe jongeren zelf de handen uitsteken om hun omgeving positief te veranderen.

Een leuke bijkomstigheid is dat we met Vice Versa Global ook zelf banen creëren. We hebben inmiddels een vast team van vier mensen fulltime aan het werk. Daarnaast zijn er nu al zes freelancers die met hun werkzaamheden voor Vice Versa Global een goede maandelijkse financiële basis hebben.

Onze verslaggevers Cynthia Omondi en Eunice Mwaura op de Young African Leaders Summit in Accra

Ook komen er steeds meer plannen voor journalistieke projecten in 2022 vanuit het team zelf.  Zoals een special over Gender Based Violence, een bijzondere reis rondom het Victoriameer die ze willen gaan maken om middels journalistieke producties aandacht voor klimaatverandering en klimaatactie door jongeren te vragen. En verder een serie online masterclasses over mondiale vraagstukken vanuit een Afrikaans feministisch perspectief, en een special over sloppenwijken maar dan vanuit een originele invalshoek -namelijk sloppenwijken als broedplaats van innovatie en activisme.

Word lid en help mee Vice Versa Global uit te bouwen

We hebben Vice Versa Global afgelopen jaar vanuit onze eigen financiële reserves gefinancierd. Nu is het zaak om het verdienmodel verder te ontwikkelen. De meest eenvoudige manier is om het aantal leden van Vice Versa te vergroten. Als je lid wordtvan Vice Versa, help je mee aan het uitbouwen van Vice Versa Global. Aan nog meer journalistieke producties over mondiale thema’s door de ogen van een jonge generatie Afrikaanse journalisten. En met als mooie bijkomstigheid dat je meehelpt aan het creëren van banen voor jongeren.

Vice Versa Global verslaggevers Eva Nakato en Mark Williams aan het werk

Als je nu lid wordt ontvang je bovendien gratis mijn boek ‘De Eerste Linies’ waarop onze Vice Versa Global medewerkers op de voorkant prijken. Ook sturen we dan ons dubbeldikke winternummer op. Je kunt je aanmelden via  https://viceversaonline.nl/abonnement/

Rest mij iedereen nog goede kerstdagen en een fijne jaarwisseling te wensen.

Marc Broere, hoofdredacteur Vice Versa

Afstemmen met Afrika

Door Ruerd Ruben | 06 juni 2023

 Ruerd Ruben heeft de nieuwe Afrika-strategie van Nederland doorgevorst en ziet dat het de goede kant op gaat, al bemerkt hij ook nog wat ‘onderliggende spanningen in de voornemens’ – en zet hij er voor Vice Versa vier op een rijtje, die verdieping verlangen.

Lees artikel

David Heyer weet hoe ontwikkelingsgeld beter besteed kan worden

Door Yvonne van Driel | 05 juni 2023

Kleine goede doelen zijn snel, flexibel en innovatief. De lijntjes zijn kort. Door de jarenlange samenwerking met hun partnerorganisaties kan op maat en vraaggerichte ondersteuning gegeven worden. En samen hebben die kleine goede doelen veel impact. Heel anders dan door de overheid gesteunde programma’s. Die zijn vaak log, werken vanuit hun eigen focus en kennen lange procedures. Dat vindt David Heyer. Hij is Hoofd Fondsenwerving en Programma’s bij HospitaalBroeders. In zijn boek Wie heeft het geld opgegeten? legt hij uit hoe het ander kan. Yvonne van Driel sprak met hem.

Lees artikel

Pinksterzaterdag op de A12

Door Hans Beerends | 31 mei 2023

Hans Beerends (91), over wie eerder dit jaar het boek Levenslang Activist verscheen, was er uiteraard bij tijdens de grote klimaatdemonstratie op Pinksterzaterdag. Een persoonlijk en hoopvol verslag. ‘De populariteit is zo groot omdat steeds meer mensen, mede dankzij dit soort acties, het klimaatprobleem onderkennen en omdat het consequent geweldloos is. Er wordt niet gescholden naar de politie en demonstranten gaan theatraal tegenstribbelend of charmant wandelend mee naar de ‘boevenwagen.’

Lees artikel