Door:
Marc Broere

24 december 2021

Tags

Vice Versa hoofdredacteur Marc Broere blikt in deze kerstboodschap terug op afgelopen jaar en kijkt vast vooruit naar 2022. En laten we samen allemaal Vice Versa Global gaan uitbouwen. Voor nieuwe verfrissende journalistiek én voor het creëren van banen voor jonge Afrikaanse journalisten.

Beste vrienden van Vice Versa! Ik hoop dat eenieder zich door wederom een moeilijk jaar vanwege de mondiale gezondheidscrisis heeft weten te worstelen.  Laten we hopen dat er volgend jaar betere tijden aanbreken.

Voor Vice Versa was 2021 ook een bijzonder jaar met een aantal journalistieke hoogtepunten. Zo begonnen we het jaar met een mooie verkiezingsspecial waarin we de Nederlandse politiek langs de mondiale meetlat legde. Verder maakten we onder andere een jongerenspecial over de nieuwe generatie wereldverbeteraars die grenzeloos gepassioneerd is. En vandaag komt het dubbeldikke winternummer uit waarin we onderzoeken hóe goed de Nederlandse ontwikkelingssamenwerking nu eigenlijk is. Best goed, kan ik alvast verklappen. Zeker iets om trots op te zijn en dat ook uit te dragen met flair, waardoor er weer meer draagvlak in de Nederlandse samenleving voor mondiale rechtvaardigheid kan komen.

Vice Versa Global

Maar het hoogtepunt van het jaar was zonder enige twijfel de lancering van Vice Versa Global, ons nieuwe platform van jonge journalisten uit diverse Afrikaanse landen. Het bestaat nu 9 maanden en wat geeft dit een nieuw élan aan Vice Versa! Ik ben enorm trots op de artikelen, video’s en fotoreportages die ons team heeft gemaakt en op deze nieuwe richting die we zijn ingeslagen. Journalistiek voor sociale verandering, zoals ons team het zelf noemt. Positieve berichtgeving om mensen te inspireren. Maar ook westerse ontwikkelingsprofessionals een spiegel voorhouden van wat er speelt onder Afrikaanse jongeren en hoe jongeren zelf de handen uitsteken om hun omgeving positief te veranderen.

Een leuke bijkomstigheid is dat we met Vice Versa Global ook zelf banen creëren. We hebben inmiddels een vast team van vier mensen fulltime aan het werk. Daarnaast zijn er nu al zes freelancers die met hun werkzaamheden voor Vice Versa Global een goede maandelijkse financiële basis hebben.

Onze verslaggevers Cynthia Omondi en Eunice Mwaura op de Young African Leaders Summit in Accra

Ook komen er steeds meer plannen voor journalistieke projecten in 2022 vanuit het team zelf.  Zoals een special over Gender Based Violence, een bijzondere reis rondom het Victoriameer die ze willen gaan maken om middels journalistieke producties aandacht voor klimaatverandering en klimaatactie door jongeren te vragen. En verder een serie online masterclasses over mondiale vraagstukken vanuit een Afrikaans feministisch perspectief, en een special over sloppenwijken maar dan vanuit een originele invalshoek -namelijk sloppenwijken als broedplaats van innovatie en activisme.

Word lid en help mee Vice Versa Global uit te bouwen

We hebben Vice Versa Global afgelopen jaar vanuit onze eigen financiële reserves gefinancierd. Nu is het zaak om het verdienmodel verder te ontwikkelen. De meest eenvoudige manier is om het aantal leden van Vice Versa te vergroten. Als je lid wordtvan Vice Versa, help je mee aan het uitbouwen van Vice Versa Global. Aan nog meer journalistieke producties over mondiale thema’s door de ogen van een jonge generatie Afrikaanse journalisten. En met als mooie bijkomstigheid dat je meehelpt aan het creëren van banen voor jongeren.

Vice Versa Global verslaggevers Eva Nakato en Mark Williams aan het werk

Als je nu lid wordt ontvang je bovendien gratis mijn boek ‘De Eerste Linies’ waarop onze Vice Versa Global medewerkers op de voorkant prijken. Ook sturen we dan ons dubbeldikke winternummer op. Je kunt je aanmelden via  https://viceversaonline.nl/abonnement/

Rest mij iedereen nog goede kerstdagen en een fijne jaarwisseling te wensen.

Marc Broere, hoofdredacteur Vice Versa

Lessen van Liesje: oftewel, hoe een gebrekkig inzicht in wereldproblemen kan leiden tot een weinig samenhangende visie

Door Ruerd Ruben | 27 juni 2022

Vandaag is het aan Ruerd Ruben om de nota van minister Schreinemacher van commentaar te voorzien. Ruben merkt een gebrekkig inzicht in de wereldproblemen op en zet er cijfers tegenover. Werk aan de winkel.

Lees artikel

Vaagheid troef

Door Paul Hoebink | 26 juni 2022

Vrijdag, laat in de middag, lanceerde minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Liesje Schreinemacher haar nieuwe nota. Het is moeilijk er enige duidelijkheid, er een heldere strategie in te vinden: het is vaagheid troef, stelt Paul Hoebink.

Lees artikel

Shift the power op de universiteit

Door Marc Broere | 24 juni 2022

Robert Kajobe is een prominente wetenschapper uit Oeganda. Marc Broere bezoekt de hoogleraar met wie hij al een kwart eeuw bevriend is, voor een terugblik en om de stand van het Afrikaanse academische leven te bespreken. Onder collega’s bemerkt Kajobe nog te vaak een minderwaardigheidscomplex – en dat mogen ze wel afschudden, vindt hij. ‘Een westers idee wordt soms domweg maar geaccepteerd, ook al weet je als lokale onderzoeker dat het niet werkt, maar je bent te bang om dat aan de orde te stellen.’

Lees artikel