Door:
Marc Broere

24 december 2021

Tags

Vice Versa hoofdredacteur Marc Broere blikt in deze kerstboodschap terug op afgelopen jaar en kijkt vast vooruit naar 2022. En laten we samen allemaal Vice Versa Global gaan uitbouwen. Voor nieuwe verfrissende journalistiek én voor het creëren van banen voor jonge Afrikaanse journalisten.

Beste vrienden van Vice Versa! Ik hoop dat eenieder zich door wederom een moeilijk jaar vanwege de mondiale gezondheidscrisis heeft weten te worstelen.  Laten we hopen dat er volgend jaar betere tijden aanbreken.

Voor Vice Versa was 2021 ook een bijzonder jaar met een aantal journalistieke hoogtepunten. Zo begonnen we het jaar met een mooie verkiezingsspecial waarin we de Nederlandse politiek langs de mondiale meetlat legde. Verder maakten we onder andere een jongerenspecial over de nieuwe generatie wereldverbeteraars die grenzeloos gepassioneerd is. En vandaag komt het dubbeldikke winternummer uit waarin we onderzoeken hóe goed de Nederlandse ontwikkelingssamenwerking nu eigenlijk is. Best goed, kan ik alvast verklappen. Zeker iets om trots op te zijn en dat ook uit te dragen met flair, waardoor er weer meer draagvlak in de Nederlandse samenleving voor mondiale rechtvaardigheid kan komen.

Vice Versa Global

Maar het hoogtepunt van het jaar was zonder enige twijfel de lancering van Vice Versa Global, ons nieuwe platform van jonge journalisten uit diverse Afrikaanse landen. Het bestaat nu 9 maanden en wat geeft dit een nieuw élan aan Vice Versa! Ik ben enorm trots op de artikelen, video’s en fotoreportages die ons team heeft gemaakt en op deze nieuwe richting die we zijn ingeslagen. Journalistiek voor sociale verandering, zoals ons team het zelf noemt. Positieve berichtgeving om mensen te inspireren. Maar ook westerse ontwikkelingsprofessionals een spiegel voorhouden van wat er speelt onder Afrikaanse jongeren en hoe jongeren zelf de handen uitsteken om hun omgeving positief te veranderen.

Een leuke bijkomstigheid is dat we met Vice Versa Global ook zelf banen creëren. We hebben inmiddels een vast team van vier mensen fulltime aan het werk. Daarnaast zijn er nu al zes freelancers die met hun werkzaamheden voor Vice Versa Global een goede maandelijkse financiële basis hebben.

Onze verslaggevers Cynthia Omondi en Eunice Mwaura op de Young African Leaders Summit in Accra

Ook komen er steeds meer plannen voor journalistieke projecten in 2022 vanuit het team zelf.  Zoals een special over Gender Based Violence, een bijzondere reis rondom het Victoriameer die ze willen gaan maken om middels journalistieke producties aandacht voor klimaatverandering en klimaatactie door jongeren te vragen. En verder een serie online masterclasses over mondiale vraagstukken vanuit een Afrikaans feministisch perspectief, en een special over sloppenwijken maar dan vanuit een originele invalshoek -namelijk sloppenwijken als broedplaats van innovatie en activisme.

Word lid en help mee Vice Versa Global uit te bouwen

We hebben Vice Versa Global afgelopen jaar vanuit onze eigen financiële reserves gefinancierd. Nu is het zaak om het verdienmodel verder te ontwikkelen. De meest eenvoudige manier is om het aantal leden van Vice Versa te vergroten. Als je lid wordtvan Vice Versa, help je mee aan het uitbouwen van Vice Versa Global. Aan nog meer journalistieke producties over mondiale thema’s door de ogen van een jonge generatie Afrikaanse journalisten. En met als mooie bijkomstigheid dat je meehelpt aan het creëren van banen voor jongeren.

Vice Versa Global verslaggevers Eva Nakato en Mark Williams aan het werk

Als je nu lid wordt ontvang je bovendien gratis mijn boek ‘De Eerste Linies’ waarop onze Vice Versa Global medewerkers op de voorkant prijken. Ook sturen we dan ons dubbeldikke winternummer op. Je kunt je aanmelden via  https://viceversaonline.nl/abonnement/

Rest mij iedereen nog goede kerstdagen en een fijne jaarwisseling te wensen.

Marc Broere, hoofdredacteur Vice Versa

Jongeren denken veel minder in scheidslijnen

Door Marc Broere | 21 februari 2024

Wat voor effect heeft een burgerbeweging op klimaatrechtvaardigheid? En hoe kunnen we de jongere generatie effectief betrekken? Daarover…

Lees artikel

In de bres voor eerlijke handel

Door Salim Stokey | 15 februari 2024

Bijna honderd mensen zijn in Den Haag samengekomen voor het eerste #SDGCafé van 2024: een groep met verschillende leeftijden en achtergronden, uit verschillende sectoren, en het doel was een nieuw certificeringssysteem voor eerlijke handel te ontwikkelen. Salim Stokey brengt verslag uit – met merkbaar enthousiasme.

Lees artikel

‘Ik schrijf over helden die niet zo in het oog springen’

Door Marlies Moret-Verwoerd | 09 februari 2024

Al een leven lang is Dick Wittenberg journalist. Vaak schreef hij over personen die in de knel komen, zowel in Afrika als in Nederland. Met zijn stijl zorgde hij voor veel betrokkenheid bij mensen in compleet andere omstandigheden – hoe deed hij dat? ‘Al is het maar een druppel op de gloeiende plaat: toch blijven druppelen.’

Lees artikel