Door:
Vice Versa

21 september 2022

Tags

In deze speciale aflevering van onze serie Community Voices van Vice Versa Global  vertellen we het buitengewone verhaal van een gemeenschap die het voortouw heeft genomen bij verschillende projecten ter verbetering van onderwijs, gezondheidszorg en inkomen. De bijdrage van de lokale bevolking in de vorm van tijd, geld en de verkoop van vee maakt het succes mogelijk.

De Nkoilale-gemeenschap, gelegen nabij de ingang van het Maasai Mara Park, is het toonbeeld van lokale inzet voor sociale verandering. Met de hulp van de Nkoilale Community Development Foundation is een cultuur ontstaan van zelf willen doen en niet afhankelijk zijn van anderen. Hoe hebben ze dat voor elkaar gekregen? De video is gemaakt door Nicera Wanjiru, Pius Okore, Cynthia Omondi en Eva Nakato.

Het nieuwe Actieplan beleidscoherentie voor ontwikkeling

Door Marc Broere | 01 december 2022

Nederland heeft een nieuw actieplan om meer beleidscoherentie tussen de verschillende ministeries te krijgen om negatieve effecten van Nederlands beleid voor ontwikkelingslanden tegen te gaan. Het concentreert zich op drie thema’s: het verkleinen van de Nederlandse voetafdruk, onwettige geldstromen en belastingontwijking èn vaccin- en gezondheidsongelijkheid.

Lees artikel

Dweilen met de kraan dicht

Door Elian Yahye | 29 november 2022

Nederland helpt landen in het Zuiden met het opzetten van een sterke publieke sector, maar is tegelijk een belastingparadijs. En: hoe vallen klimaatplannen te rijmen met steun aan fossiele bedrijven? Marit Maij (ActionAid) en Lisanne van der Steeg (Woord en Daad) pleiten voor meer beleidscoherentie: de Nederlandse overheid moet beleidskeuzes maken die elkaar versterken, in plaats van tegenwerken.

Lees artikel

Vergrijzing mag in de Afrika-strategie niet ontbreken

Door Jochem Duinhof | 28 november 2022

Wie de cijfers erop naslaat, kan maar tot één conclusie komen: Afrika vergrijst de komende jaren in rap tempo – en het is evident dat dat gevolgen heeft voor de manier waarop duurzame economische ontwikkeling en armoedebestrijding er tot stand komen, schrijft Jochem Duinhof, politiek adviseur bij Dorcas

Lees artikel