Door:
Marc Broere

7 mei 2023

Tags

De nieuwe Vice Versa is uit! Een inspirerend nummer over de menselijke kant van ontwikkelingssamenwerking, in 25 persoonlijke verhalen.

Op het omslag van het nieuwe nummer prijkt Janepher Nassali, de aanvoerder van de bloemenvakbond in Oeganda. Ze is zelf ooit als plukker begonnen en kent als geen ander de slechte werkomstandigheden op de bloemenboerderijen, van een bar slecht loon tot aan seksuele intimidatie.

Janepher sloot zich bij de vakbond aan en op 22-jarige leeftijd is ze in het bestuur gekozen – en inmiddels is ze de algemeen secretaris. Omdat ze zelf plukker is geweest, weet ze waar de vrouwen in dit werk doorheen moeten en ziet ze hun strijd ook als haar eigen strijd. Onder haar leiding is al veel bereikt: de lonen in de sector zijn drastisch verhoogd, de seksuele intimidatie is afgenomen en ze heeft veel voorlichting gegeven aan vrouwen om bestuurlijk actief te worden. Ook leidt ze een vakbond die in Oeganda de ‘jonge vakbond’ wordt genoemd, omdat de meeste werknemers in de dertig zijn

Haar vakbond wordt al jaren ondersteund door Mondiaal FNV, uit Nederland. ‘Het is onze sterkste partner en persoonlijk denk ik niet dat we zonder de FNV waren gekomen waar we nu zijn’, zegt ze in het interview verderop in het blad. En dat geldt ook voor haarzelf. ‘Ik heb veel aan het mentorschap en de trainingen van FNV gehad, onder meer voor het voeren van een sociale dialoog met werkgevers. Vroeger was ik zo agressief in dat soort gesprekken… Als ik zie hoe ik de zaken nu aanpak, vergeleken met de Janepher van tien jaar terug, dan lijken het wel twee verschillende personen – doordat ik inzicht heb gekregen.’

Dat verhaal staat niet op zichzelf. Iedere Nederlandse ontwikkelingsorganisatie (groot of klein) heeft wel mensen zoals Janepher in huis, die een of andere vorm van ondersteuning hebben gehad en van wie ze nu kunnen zeggen: ‘Moet je toch eens kijken, wat daarvan terecht is gekomen!’

De essentie van goede ontwikkelingssamenwerking is eigenlijk dat je mensen net even dat extra zetje geeft om op eigen kracht een stap vóórwaarts te maken in het leven – ‘een kontje’, zoals het vroeger heette, als je over de schutting moest klimmen om de bal terug te halen. Deze Janepher Nassali en vele anderen zijn het gezicht daarvan, de personificatie.

Bovendien zijn zulke persoonlijke voorbeelden het beste antwoord op mensen die aan de effectiviteit van internationale samenwerking twijfelen, want het zijn echte changemakers – ze maken het verschil, ze brengen verandering. Ze laten zien wat de impact op de lange termijn van een (kleine) investering vanuit programma’s voor internationale samenwerking is: een investering waarin de zaadjes, die bij de desbetreffende persoon al in vruchtbare grond waren gepland, met wat extra water tot optimale bloei zijn gekomen.

Een investering die bovendien voor een vermenigvuldigingseffect zorgt, omdat die changemakers op hùn beurt weer een enorm positieve uitstraling op hun eigen omgeving hebben en mensen tot positieve verandering aanzetten en inspireren.

In deze editie van Vice Versa staan zulke inspirerende changemakers centraal. We hebben achttien organisaties gevraagd hun favoriet aan te dragen en samen leidt dat tot een prachtig en kleurrijk schilderij over de menselijke kant van ontwikkelingssamenwerking.

Nieuwsgierig geworden? Word dan lid van Vice Versa en krijg het nummer thuisgestuurd

https://viceversaonline.nl/abonnement/

 

In de Europese tegenhanger van de Nieuwe Zijderoute is er gelukkig nog plek voor onderwijs

Door Sietse Blom | 15 april 2024

De Finse oud-docente Jutta Urpilainen hoef je het belang van onderwijs niet duidelijk te maken: nu ze als eurocommissaris op een grotere schaal kinderen van goede scholing kan voorzien, is ze dan ook niet terughoudend. Sietse Blom schetst hoe ons continent er op dat vlak voorstaat, vlak voor de verkiezingen.

Lees artikel

Investeren in SRGR bepaalt jonge levens

Door Eefke Deneer | 02 april 2024

Het SRGR-platform roept de Nederlandse politiek op om alles op alles te zetten om seksuele en reproductieve gezondheid en rechten in het buitenlandbeleid te verankeren – want die zijn onmisbaar. Vandaag onderstreepte het dat door de Vrije Doos aan de nieuwe BHOS-commissie aan te bieden.

Lees artikel

Altijd water uit de kraan voor kinderen

Door Karin Bojorge-Alvarez | 25 maart 2024

Mag je huishoudens met kinderen van een basisvoorziening als drinkwater afsluiten, als ze niet in staat zijn hun rekeningen te betalen? Nee, oordeelde het gerechtshof Den Haag deze week: het is een fundamenteel recht, en het belang van het kind moet vooropstaan. Karin Bojorge-Alvarez, van Simavi, brengt verslag uit

Lees artikel