Door:
Yvonne van Driel

15 september 2023

Tags

Het programma van de Partindag is bekend. Ook dit jaar verbreedt deze dag jouw blik. Hans Beerends, Ellen Mangnus, Marc Broere en Danielle Hirsch trappen de dag af. Het drietal Beerends, Mangnus en Broere werpt het licht op 50 jaar mondiaal activisme en Hirsch gaat in een gesproken column in op hoe informatie tot verandering kan leiden. En er is keuze uit 10 workshops. Voor ieder wat wils. De Partindag is op zaterdag 30 september in Nijkerk en begint om 10.00. Dit jaar georganiseerd Partin de ontmoetingsdag samen met Vice Versa.

Mondiaal activisme

Solidariteit heeft zin, maar gééft ook zin.’ Dat concludeert Hans Beerends die al meer dan een halve eeuw met hoop en glorie voor een rechtvaardige wereld vecht. Marc Broere en Ellen Mangnus schreven daarover een boek.  ‘Levenslang activist’ is het bijzondere verhaal van de nu 91-jarige Hans Beerends dat tegelijk ook een kroniek van het mondiale activisme in Nederland is

Activisme is dus van alle tijden. Maar aard en methode van het actievoeren is wél veranderd. Door globalisering, individualisering en digitalisering. Wat betekent dit voor actievoeren vandaag de dag? Maar belangrijker nog, welke acties werken en welke niet? En is het werk van kleine goede doelen ook een vorm van activisme?

Al deze vragen komen aan bod bij de masterclass ‘Mondiaal activisme’. Hans Beerends, Ellen Mangnus en Marc Broere nemen ons mee op reis over meer dan 50 jaar activisme.

Danielle Hirsch (BothENDS) gaat in een gesproken column in op hoe informatie tot gedragsverandering kan leiden. En Erik Boerrigter (Partin) zet in op verbreding. Kortom, een boeiende start van de dag.

Volop keuze

Er zijn twee rondes met workshops. Je kan kiezen uit meerdere onderwerpen, zoals fondsenwerving. Dit keer zijn er zelfs drie specifieke thema’s: crowdfunding, grote gevers werving en aanvragen bij vermogensfondsen.

Maar wil je meer weten over bouwen in de tropen, impact meten, vrijwilligers betrekken, podcasts maken of leiderschapstrainingen? Of meer weten over risicoanalyse bij banken of over loslaten? Dan zijn er ook voor jou volop workshops.

Ga snel naar het gehele programma en schrijf je in. Dat kan via deze link: https://partin.nl/partindag/

De Partindag is dé ontmoetingsdag voor en door kleine goede doelen en particuliere initiatieven. Organisaties die overal de wereld mooier maken. Ieder op hun eigen manier. Op deze dag leren ze van elkaar. En van andere experts. Ze wisselen informatie en kennis uit.

 

In de Europese tegenhanger van de Nieuwe Zijderoute is er gelukkig nog plek voor onderwijs

Door Sietse Blom | 15 april 2024

De Finse oud-docente Jutta Urpilainen hoef je het belang van onderwijs niet duidelijk te maken: nu ze als eurocommissaris op een grotere schaal kinderen van goede scholing kan voorzien, is ze dan ook niet terughoudend. Sietse Blom schetst hoe ons continent er op dat vlak voorstaat, vlak voor de verkiezingen.

Lees artikel

Investeren in SRGR bepaalt jonge levens

Door Eefke Deneer | 02 april 2024

Het SRGR-platform roept de Nederlandse politiek op om alles op alles te zetten om seksuele en reproductieve gezondheid en rechten in het buitenlandbeleid te verankeren – want die zijn onmisbaar. Vandaag onderstreepte het dat door de Vrije Doos aan de nieuwe BHOS-commissie aan te bieden.

Lees artikel

Altijd water uit de kraan voor kinderen

Door Karin Bojorge-Alvarez | 25 maart 2024

Mag je huishoudens met kinderen van een basisvoorziening als drinkwater afsluiten, als ze niet in staat zijn hun rekeningen te betalen? Nee, oordeelde het gerechtshof Den Haag deze week: het is een fundamenteel recht, en het belang van het kind moet vooropstaan. Karin Bojorge-Alvarez, van Simavi, brengt verslag uit

Lees artikel