Door:
Vice Versa

12 oktober 2023

Tags

Africa can feeds herself is de covertekst van een speciale editie van Vice Versa Global die deze week verschenen is ter gelegenheid van Wereldvoedseldag 2023. De titel sluit aan bij de woorden van de president van de Afrikaanse Ontwikkelingsbank, Dr. Akinwumi A. Adesina: ‘Afrika kan en moet zichzelf voeden.’ In het magazine gaan jonge Afrikaanse journalisten op zoek naar lokale oplossingen voor het wereldvoedselvraagstuk.

In 2015 zijn de duurzame ontwikkelingsdoelen door alle lidstaten van de Verenigde Naties aangenomen voor een betere wereld in 2030. Dit zijn ze precies op de helft. Voor Vice Versa Global een reden om een kleurrijk en gevarieerd magazine te maken over het tweede doel: ‘geen honger’, wáár dan ook op aarde. Het blad richt zich op Afrika en op Afrikaanse oplossingen voor het hongerprobleem.

Als je naar de cijfers en ontwikkelingen in Afrika kijkt, komt daar een gemengd beeld uit naar voren – het herbergt acht van de tien hongerigste landen ter wereld. Vorig jaar kwam bijna een kwart van alle mensen die hongerlijden uit Afrika. Dat kan aan sociale en politieke zaken liggen, maar in toenemende mate heeft het ook met klimaatverandering te maken, die grote gevolgen voor de landbouw heeft en tot een  onzekere voedselproductie leidt – wat weer gevolgen voor de hele voedselketen heeft.

Ook is voedsel behoorlijk veel duurder geworden, mede door de oorlog in de Oekraïne en door hogere energie- en grondstoffenprijzen.

Maar er staat ook een positief verhaal tegenover. Van alle onbebouwde landbouwgrond ter wereld vind je twee derde in Afrika. Verder heeft het continent een overvloed aan zoet water, schijnt de zon 365 dagen per jaar en is veel grond vruchtbaar. De boodschap van de Afrikaanse Ontwikkelingsbank is dan ook: ‘Afrika kan en móet zichzelf voeden en moet zo snel mogelijk van de voedselimport af.’

In de Engelstalige uitgave wordt de voorlopige balans opgemaakt. Hoe staat Afrika er halverwege de looptijd van de duurzame doelen voor, wat het uitroeien van honger betreft?  Hoe kan Afrika zijn eigen bevolking (gezond) voeden en onafhankelijk van importen vanuit andere continenten worden?  Welke inspirerende initiatieven vinden er plaats door regeringen, boeren, organisaties, activisten, burgers en wetenschappers om de honger te bestrijden, en wat kunnen we daarvan leren?

Naast achtergrondverhalen en interviews, bevat het nummer inspirerende reportages  en verhalen uit Benin, Ethiopië, Kenia, Malawi, Nigeria en Zuid-Soedan. Volgens hoofdredacteur Eunice Mwaura is het nummer niet alleen een viering van lokale oplossingen maar ook een oproep tot actie.

In haar redactioneel schrijft ze:  ‘Door deze verhalen wijd en zijd te verspreiden, hopen we bewustzijn te creëren dat geografische grenzen overstijgt. Dat dwingt ons allen om te erkennen dat oplossingen zelden one-sizes fits all zijn; ze zijn net zo divers en genuanceerd als de gemeenschappen die ze maken.’

De  special is geproduceerd in samenwerking met en gefinancierd door Fair, Green and Global (FGG) Alliance; The Hunger Project Nederland; Netherlands Food Partnership (NFP); Sowing Diversity= Harvesting Security (SD=HS); SNV; Wageningen Universiteit en Research (WUR); Woord en Daad; World Vision; en ZOA.

Over Vice Versa Global

Vice Versa Global is een mediaplatform dat in samenwerking met Vice Versa Nederland is opgezet door jonge Afrikaanse journalisten. Het richt zich op oplossingsgerichte verhalen over jonge mensen uit Afrika die werken aan een betere wereld. Vice Versa Global wil het negatieve beeld van Afrika tegengaan dat vaak in westerse media wordt geschetst. Ga voor meer informatie naar www.viceversaglobal.com

De online versie van het magazine is gratis to downloaden via  https://www.viceversaglobal.com/zero-hunger-special-edition-magazine/

 

Pleidooi voor ‘vermaatschappelijking’

Door Ruerd Ruben | 20 mei 2024

David Heyer heeft met Wie heeft het geld opgegeten? een sympathiek en prikkelend boek geschreven over andere mogelijkheden om met Nederlands ontwikkelingsgeld Afrika vooruit te helpen. Ruerd Ruben recenseert

Lees artikel

Boekrecensie Kijk niet weg

Door Hans Beerends | 10 mei 2024

Jan Pronk, activist, politiek analist, minister en hoogleraar schreef honderden artikelen, tientallen boeken en beleidsnota’s. Daarnaast schreven tientallen…

Lees artikel

Tijd voor een feestje?

Door Marc Broere | 09 mei 2024

Juist nu we in Nederland 75 jaar ontwikkelingssamenwerking ‘bedrijven’, staat het misschien wel meer dan ooit onder druk: tijd om het te vieren, of om er een eind aan te breien? Praat mee op 10 juni in de Rode Hoed.

Lees artikel