Door:
Marc Broere

8 november 2023

Tags

Hoe kan de Nederlandse Afrika strategie bijdragen aan een meer gelijkwaardige relatie tussen Afrikaanse partners en Nederland? Meld je hier aan om live of online aanwezig te zijn bij het eerste publieke gesprek over de Nederlandse Afrika strategie. https://www.viceversaglobal.com/redefining-relations-debate/

Gezien de fundamentele veranderingen in de wereldwijde geopolitieke verhoudingen is meer en betere samenwerking met Afrika niet alleen noodzakelijk, maar ook urgent. Daarom werd dit jaar  de Nederlandse Afrikastrategie 2023-2032 gepresenteerd. Doel van de strategie is om samen met Afrikaanse partners succesvol te werken aan een stabiel, vreedzaam en veilig buurcontinent.

In de strategie staat beschreven dat de samenwerking met Afrika, meer dan in het verleden het geval was, vorm zal krijgen op voet van gelijkwaardigheid. Gelijkwaardigheid vraagt om begrip van elkaars positie, stelt de relatie centraal en zoekt naar samenwerking op basis van wederzijdse belangen.

Maar wat betekent gelijkwaardigheid eigenlijk concreet voor de beleidsuitvoering – door overheden, kennisinstellingen en maatschappelijk middenveld? Wat betekent de Afrikastrategie concreet voor jouw werk, zowel aan Afrikaanse als aan de Nederlandse kant?

Over deze vragen gaat het tijdens het eerste interactieve publieke gesprek over de Nederlandse Afrikastrategie. Tijdens een gevarieerd programma zal er geschakeld worden tussen de live-locaties Nairobi en Amsterdam en naar locaties elders in Afrika waar men online meedoet aan het gesprek.

Via onderstaande link kun je je aanmelden om aanwezig te kunnen zijn op de Amref University in Nairobi, het KIT in Amsterdam of om het debat thuis of op kantoor via de live stream te volgen. https://www.viceversaglobal.com/redefining-relations-debate/

Redefining relations is een initiatief van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, AMREF, INCLUDE,  KIT Royal Tropical Institute, Prisma, VSO, Vice Versa en Vice Versa Global.

Tijd om samen een strategie te slijpen

Door Marc Broere | 16 juni 2024

De Nederlandse ontwikkelingssector moet zo vlug mogelijk een openbare raadpleging organiseren voor de zuidelijke partners om een strategie te kiezen tegenover de nieuwe minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp. En de uitkomst van die raadpleging moet bindend zijn, betoogt Vice Versa-hoofdredacteur Marc Broere.

Lees artikel

Afscheid van een tijdperk

Door Paul Hoebink | 13 juni 2024

De ontwikkelingssamenwerking bestaat 75 jaar en in de tussentijd is de wereld drastisch veranderd. We moeten het oude idee loslaten en vervangen voor internationale samenwerking voor mondiale publieke goederen, zoals de strijd tegen klimaatverandering en milieuvervuiling en vóór verbetering van de zorg en verspreiding van kennis, meent Paul Hoebink.

Lees artikel

De voorlopige line-up van het Grote Coherentiedebat

Door Marc Broere | 10 juni 2024

De contouren van de derde editie van het Grote Coherentiedebat op woensdagmiddag 26 juni worden steeds duidelijker. Een uitgelezen mogelijkheid om nog één keer voor de zomervakantie rondom een belangrijk coherentiethema bij elkaar te komen en de rol van Nederland te bespreken. Dit keer gaat het over ongewenste geldstromen. Meld je aan door een email te sturen aan Benjamin@viceversaglobal.com.

Lees artikel