Door:
Marc Broere

8 november 2023

Tags

Hoe kan de Nederlandse Afrika strategie bijdragen aan een meer gelijkwaardige relatie tussen Afrikaanse partners en Nederland? Meld je hier aan om live of online aanwezig te zijn bij het eerste publieke gesprek over de Nederlandse Afrika strategie. https://www.viceversaglobal.com/redefining-relations-debate/

Gezien de fundamentele veranderingen in de wereldwijde geopolitieke verhoudingen is meer en betere samenwerking met Afrika niet alleen noodzakelijk, maar ook urgent. Daarom werd dit jaar  de Nederlandse Afrikastrategie 2023-2032 gepresenteerd. Doel van de strategie is om samen met Afrikaanse partners succesvol te werken aan een stabiel, vreedzaam en veilig buurcontinent.

In de strategie staat beschreven dat de samenwerking met Afrika, meer dan in het verleden het geval was, vorm zal krijgen op voet van gelijkwaardigheid. Gelijkwaardigheid vraagt om begrip van elkaars positie, stelt de relatie centraal en zoekt naar samenwerking op basis van wederzijdse belangen.

Maar wat betekent gelijkwaardigheid eigenlijk concreet voor de beleidsuitvoering – door overheden, kennisinstellingen en maatschappelijk middenveld? Wat betekent de Afrikastrategie concreet voor jouw werk, zowel aan Afrikaanse als aan de Nederlandse kant?

Over deze vragen gaat het tijdens het eerste interactieve publieke gesprek over de Nederlandse Afrikastrategie. Tijdens een gevarieerd programma zal er geschakeld worden tussen de live-locaties Nairobi en Amsterdam en naar locaties elders in Afrika waar men online meedoet aan het gesprek.

Via onderstaande link kun je je aanmelden om aanwezig te kunnen zijn op de Amref University in Nairobi, het KIT in Amsterdam of om het debat thuis of op kantoor via de live stream te volgen. https://www.viceversaglobal.com/redefining-relations-debate/

Redefining relations is een initiatief van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, AMREF, INCLUDE,  KIT Royal Tropical Institute, Prisma, VSO, Vice Versa en Vice Versa Global.

Jongeren denken veel minder in scheidslijnen

Door Marc Broere | 21 februari 2024

Wat voor effect heeft een burgerbeweging op klimaatrechtvaardigheid? En hoe kunnen we de jongere generatie effectief betrekken? Daarover…

Lees artikel

In de bres voor eerlijke handel

Door Salim Stokey | 15 februari 2024

Bijna honderd mensen zijn in Den Haag samengekomen voor het eerste #SDGCafé van 2024: een groep met verschillende leeftijden en achtergronden, uit verschillende sectoren, en het doel was een nieuw certificeringssysteem voor eerlijke handel te ontwikkelen. Salim Stokey brengt verslag uit – met merkbaar enthousiasme.

Lees artikel

‘Ik schrijf over helden die niet zo in het oog springen’

Door Marlies Moret-Verwoerd | 09 februari 2024

Al een leven lang is Dick Wittenberg journalist. Vaak schreef hij over personen die in de knel komen, zowel in Afrika als in Nederland. Met zijn stijl zorgde hij voor veel betrokkenheid bij mensen in compleet andere omstandigheden – hoe deed hij dat? ‘Al is het maar een druppel op de gloeiende plaat: toch blijven druppelen.’

Lees artikel