Door:
Marc Broere

8 november 2023

Tags

Hoe kan de Nederlandse Afrika strategie bijdragen aan een meer gelijkwaardige relatie tussen Afrikaanse partners en Nederland? Meld je hier aan om live of online aanwezig te zijn bij het eerste publieke gesprek over de Nederlandse Afrika strategie. https://www.viceversaglobal.com/redefining-relations-debate/

Gezien de fundamentele veranderingen in de wereldwijde geopolitieke verhoudingen is meer en betere samenwerking met Afrika niet alleen noodzakelijk, maar ook urgent. Daarom werd dit jaar  de Nederlandse Afrikastrategie 2023-2032 gepresenteerd. Doel van de strategie is om samen met Afrikaanse partners succesvol te werken aan een stabiel, vreedzaam en veilig buurcontinent.

In de strategie staat beschreven dat de samenwerking met Afrika, meer dan in het verleden het geval was, vorm zal krijgen op voet van gelijkwaardigheid. Gelijkwaardigheid vraagt om begrip van elkaars positie, stelt de relatie centraal en zoekt naar samenwerking op basis van wederzijdse belangen.

Maar wat betekent gelijkwaardigheid eigenlijk concreet voor de beleidsuitvoering – door overheden, kennisinstellingen en maatschappelijk middenveld? Wat betekent de Afrikastrategie concreet voor jouw werk, zowel aan Afrikaanse als aan de Nederlandse kant?

Over deze vragen gaat het tijdens het eerste interactieve publieke gesprek over de Nederlandse Afrikastrategie. Tijdens een gevarieerd programma zal er geschakeld worden tussen de live-locaties Nairobi en Amsterdam en naar locaties elders in Afrika waar men online meedoet aan het gesprek.

Via onderstaande link kun je je aanmelden om aanwezig te kunnen zijn op de Amref University in Nairobi, het KIT in Amsterdam of om het debat thuis of op kantoor via de live stream te volgen. https://www.viceversaglobal.com/redefining-relations-debate/

Redefining relations is een initiatief van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, AMREF, INCLUDE,  KIT Royal Tropical Institute, Prisma, VSO, Vice Versa en Vice Versa Global.

Eerlijke toegang tot gezondheid als beste geneesmiddel

Door Vice Versa | 23 november 2023

Waar kan Nederland binnen haar coherentiebeleid de komende jaren het beste op inzetten als het gaat om het aanpakken van Vaccin- en Mondiale Gezondheidsongelijkheid? En hoe kunnen we dit zo concreet mogelijk vormgeven? Deze vragen staan centraal tijdens de tweede editie van Het Grote Coherentiedebat op vrijdagmiddag 8 december in Dudok, Den Haag. Het debat is ook online te volgen.

Lees artikel

Rozen in de woestijn

Door Nicera Wanjiru | 18 november 2023

In het hart van de woestijn, waar de hoop niet breed is gezaaid, bewijst Desert Roses dat er bloemen op de meest onverwachte plaatsen kunnen bloeien: ze daagt de bestaande normen uit, binnen een gemeenschap die meisjes als kapitaal ziet – om voor een vroeg huwelijk in te zetten. In Kenia laat Rael Lomoti ze nu door het meisjesvoetbal de kracht van het onderwijs inzien. Een reportage.

Lees artikel

Donkere wolken?

Door Paul van den Berg | 10 november 2023

Zelfs rasoptimist Paul van den Berg ziet weinig sprankjes hoop als hij door de lens van ontwikkelingssamenwerking naar de aankomende Tweede Kamerverkiezingen kijkt. In deze blog legt hij uit waarom, maar eindigt hij toch nog met een zonnestraaltje achter de wolken.

Lees artikel