Door:
Marc Broere

21 februari 2024

Tags

Wat voor effect heeft een burgerbeweging op klimaatrechtvaardigheid? En hoe kunnen we de jongere generatie effectief betrekken? Daarover gaat de tweede aflevering van de podcastserie ‘Levenslang Activist’. In deze aflevering gaat Marc Broere in gesprek met Hiske Arts, campagnevoerder bij Fossielvrij NL. Samen verkennen ze het cruciale thema ‘activeren en mobiliseren’ van het Nederlandse publiek op het gebied van internationale samenwerking. De podcastserie is een initiatief van Vice Versa en Partos.  

In deze nieuwe podcastserie ‘Levenslang Activist’ gaat Marc Broere in gesprek met de frontrunners in Nederland op het gebied van draagvlakversterking voor internationale samenwerking en mondiaal burgerschap. In deze tweede aflevering spreekt Hiske Arts, bevlogen campagnevoerder van Fossielvrij NL, hoe zij zich inzet om de steun aan de fossiele brandstofindustrie te ondermijnen. Hiske deelt in de podcast haar inzichten in de uitdagingen en mogelijkheden van het mobiliseren van het Nederlandse publiek voor acties om de klimaatcrisis te keren.  

Het is duidelijk dat de mate waarin burgers betrokken zijn met bepaalde thematiek erg verschillend is. Binnen de jongere generatie wordt er veel gesproken over klimaat-rechtvaardigheid, wat de populariteit van klimaat en duurzaamheid onderstreept. Wat is hiervan de aantrekkingskracht en kunnen ontwikkelingsorganisaties hieraan een voorbeeld van nemen? Of zijn het daadwerkelijk twee verschillende werelden?  

Hiske Arts

Hiske Arts gelooft niet dat dit twee verschillende werelden zijn. “In mijn belevenis loopt het veel meer samen en zien de jongeren en anderen de scheidslijnen veel minder”, aldus Hiske. Desondanks erkennen Marc Broere en Hiske Arts dat de werkwijze van ontwikkelingsorganisaties wellicht invloed heeft op het feit dat het voor de ontwikkelingssamenwerking sector soms lastig kan zijn om hun achterban volledig te bereiken. Daarom geeft Hiske verschillende manieren waarop internationale samenwerking kan aansluiten bij bewegingen zoals Fossielvrij NL om die aantrekkingskracht te versterken. 

Luister naar deze prikkelende aflevering terwijl Marc en Hiske de intersectie van burgerbewegingen, klimaatrechtvaardigheid en de rol van internationale samenwerking verkennen in het vormgeven van een duurzamere en rechtvaardigere wereld. 

 

—– 

Podcast: Klimaat, Burgerschap, en Internationale samenwerking 

Wat voor effect heeft een burgerbeweging op klimaat-rechtvaardigheid? En hoe kunnen we de jongere generatie effectief betrekken? Daarover gaat de tweede aflevering van de podcastserie ‘Levenslang Activist’. In deze aflevering gaat Marc Broere in gesprek met Hiske Arts, campagnevoerder bij Fossielvrij NL. Samen verkennen ze het cruciale thema ‘activeren en mobiliseren’ van het Nederlandse publiek op het gebied van internationale samenwerking. De podcastserie is een initiatief van Vice Versa en Partos.  

 

In de Europese tegenhanger van de Nieuwe Zijderoute is er gelukkig nog plek voor onderwijs

Door Sietse Blom | 15 april 2024

De Finse oud-docente Jutta Urpilainen hoef je het belang van onderwijs niet duidelijk te maken: nu ze als eurocommissaris op een grotere schaal kinderen van goede scholing kan voorzien, is ze dan ook niet terughoudend. Sietse Blom schetst hoe ons continent er op dat vlak voorstaat, vlak voor de verkiezingen.

Lees artikel

Investeren in SRGR bepaalt jonge levens

Door Eefke Deneer | 02 april 2024

Het SRGR-platform roept de Nederlandse politiek op om alles op alles te zetten om seksuele en reproductieve gezondheid en rechten in het buitenlandbeleid te verankeren – want die zijn onmisbaar. Vandaag onderstreepte het dat door de Vrije Doos aan de nieuwe BHOS-commissie aan te bieden.

Lees artikel

Altijd water uit de kraan voor kinderen

Door Karin Bojorge-Alvarez | 25 maart 2024

Mag je huishoudens met kinderen van een basisvoorziening als drinkwater afsluiten, als ze niet in staat zijn hun rekeningen te betalen? Nee, oordeelde het gerechtshof Den Haag deze week: het is een fundamenteel recht, en het belang van het kind moet vooropstaan. Karin Bojorge-Alvarez, van Simavi, brengt verslag uit

Lees artikel