Door:
Marc Broere

9 mei 2024

Tags

Juist nu we in Nederland 75 jaar ontwikkelingssamenwerking ‘bedrijven’, staat het misschien wel meer dan ooit onder druk: tijd om het te vieren, of om er een eind aan te breien? Praat mee op 10 juni in de Rode Hoed.

Ontwikkelingssamenwerking staat het in rijtje ‘linkse hobby’s’, naast de publieke omroep en de cultuursector. Dat Nederland jarenlang internationaal vooropliep met spraakmakende ministers en dat je het hier gerust als topsector kunt kwalificeren, lijkt geen enkele indruk te maken op de formerende partijen – de VVD en PVV willen het volgens hun programma zelfs helemaal afschaffen.

Het is opvallend dat de ontwikkelingssector nauwelijks publiekelijk protesteert, maar zich tot de stille diplomatie heeft gewend. Is dat een reden om bij de pakken neer te gaan zitten? Nee, allerminst! Internationale solidariteit is urgenter dan ooit en ook zonder een direct verband met de Nederlandse overheid gebeuren er hele mooie en impactvolle dingen, die gewoon door zullen gaan. Het idee dat we ons veilig achter de Nederlandse dijken kunnen terugtrekken, met onze rug naar de wereld toe, zal hoe dan ook een illusie blijken: als Nederland niet naar de wereld gaat, dan komt de wereld wel naar Nederland. We moeten simpelweg iets met die ‘wereld’ en haar grensoverschrijdende problemen.

Meer dan ooit staat de vraag centraal: wat is de betekenis van ontwikkelingssamenwerking anno 2024, en wat is daarmee de rol voor organisaties, burgers en andere spelers? Wat dreigen we te verliezen? Of worden de bezuinigingen een gamechanger die nodig is om echt te vernieuwen en de stofkam door de grote baaierd aan organisaties te halen?

Debat in de Rode Hoed

Op maandagavond 10 juni organiseren Vice Versa en de Rode Hoed daarom een spetterende avond over 75 jaar ontwikkelingssamenwerking – een avond waarop we niet te veel gaan somberen, maar met inspirerende gasten nieuwe vergezichten zullen schetsen.

Sara Kinsbergen (hoogleraar ontwikkelingssamenwerking aan de Radboud Universiteit Nijmegen) en Jan Pronk (dertien jaar minister voor Ontwikkelingssamenwerking) zullen bouwend op heden en verleden hun visie geven over de toekomst van de sector: wat moeten we sowieso behouden en wat kunnen we loslaten?

Verder zullen we met vier dwarsdenkers (die bekendstaan om hun ferme, maar goed onderbouwde mening) in een op De slimste mens geïnspireerde quiz op actuele vraagstukken binnen de ontwikkelingssamenwerking ingaan – luchtig maar inhoudelijk, en met Pronk en Kinsbergen in de rol van Maarten van Rossem. Ook de zaal kan actief meedoen. De avond wordt door televisie- en radiopresentator Patrick Lodiers geleid.

Je kunt je ticket bestellen via de website van De Rode Hoed. https://rodehoed.nl/programma/75-jaar-ontwikkelingssamenwerking/

Pleidooi voor ‘vermaatschappelijking’

Door Ruerd Ruben | 20 mei 2024

David Heyer heeft met Wie heeft het geld opgegeten? een sympathiek en prikkelend boek geschreven over andere mogelijkheden om met Nederlands ontwikkelingsgeld Afrika vooruit te helpen. Ruerd Ruben recenseert

Lees artikel

Boekrecensie Kijk niet weg

Door Hans Beerends | 10 mei 2024

Jan Pronk, activist, politiek analist, minister en hoogleraar schreef honderden artikelen, tientallen boeken en beleidsnota’s. Daarnaast schreven tientallen…

Lees artikel

Tijd voor een feestje?

Door Marc Broere | 09 mei 2024

Juist nu we in Nederland 75 jaar ontwikkelingssamenwerking ‘bedrijven’, staat het misschien wel meer dan ooit onder druk: tijd om het te vieren, of om er een eind aan te breien? Praat mee op 10 juni in de Rode Hoed.

Lees artikel