Door:
Marc Broere

9 mei 2024

Tags

Juist nu we in Nederland 75 jaar ontwikkelingssamenwerking ‘bedrijven’, staat het misschien wel meer dan ooit onder druk: tijd om het te vieren, of om er een eind aan te breien? Praat mee op 10 juni in de Rode Hoed.

Ontwikkelingssamenwerking staat het in rijtje ‘linkse hobby’s’, naast de publieke omroep en de cultuursector. Dat Nederland jarenlang internationaal vooropliep met spraakmakende ministers en dat je het hier gerust als topsector kunt kwalificeren, lijkt geen enkele indruk te maken op de formerende partijen – de VVD en PVV willen het volgens hun programma zelfs helemaal afschaffen.

Het is opvallend dat de ontwikkelingssector nauwelijks publiekelijk protesteert, maar zich tot de stille diplomatie heeft gewend. Is dat een reden om bij de pakken neer te gaan zitten? Nee, allerminst! Internationale solidariteit is urgenter dan ooit en ook zonder een direct verband met de Nederlandse overheid gebeuren er hele mooie en impactvolle dingen, die gewoon door zullen gaan. Het idee dat we ons veilig achter de Nederlandse dijken kunnen terugtrekken, met onze rug naar de wereld toe, zal hoe dan ook een illusie blijken: als Nederland niet naar de wereld gaat, dan komt de wereld wel naar Nederland. We moeten simpelweg iets met die ‘wereld’ en haar grensoverschrijdende problemen.

Meer dan ooit staat de vraag centraal: wat is de betekenis van ontwikkelingssamenwerking anno 2024, en wat is daarmee de rol voor organisaties, burgers en andere spelers? Wat dreigen we te verliezen? Of worden de bezuinigingen een gamechanger die nodig is om echt te vernieuwen en de stofkam door de grote baaierd aan organisaties te halen?

Debat in de Rode Hoed

Op maandagavond 10 juni organiseren Vice Versa en de Rode Hoed daarom een spetterende avond over 75 jaar ontwikkelingssamenwerking – een avond waarop we niet te veel gaan somberen, maar met inspirerende gasten nieuwe vergezichten zullen schetsen.

Sara Kinsbergen (hoogleraar ontwikkelingssamenwerking aan de Radboud Universiteit Nijmegen) en Jan Pronk (dertien jaar minister voor Ontwikkelingssamenwerking) zullen bouwend op heden en verleden hun visie geven over de toekomst van de sector: wat moeten we sowieso behouden en wat kunnen we loslaten?

Verder zullen we met vier dwarsdenkers (die bekendstaan om hun ferme, maar goed onderbouwde mening) in een op De slimste mens geïnspireerde quiz op actuele vraagstukken binnen de ontwikkelingssamenwerking ingaan – luchtig maar inhoudelijk, en met Pronk en Kinsbergen in de rol van Maarten van Rossem. Ook de zaal kan actief meedoen. De avond wordt door televisie- en radiopresentator Patrick Lodiers geleid.

Je kunt je ticket bestellen via de website van De Rode Hoed. https://rodehoed.nl/programma/75-jaar-ontwikkelingssamenwerking/

Pas bij direct contact tussen mensen, begint verandering

Door Sera Koolmees | 10 juli 2024

In de derde aflevering van de podcast ‘Levenslang activist’ gaat Sera Koolmees in gesprek met Ernst Jan Stroes, …

Lees artikel

Vox Pop: De kijk van het publiek in Kampala op corruptie

Door Abdulwadud Bayo | 05 juli 2024

Voor het Grote Coherentiedebat over ongewenste geldstromen, ging de redactie van Vice Versa Global in Oeganda de straat…

Lees artikel

Afrika verdient béter: wie durft?

Door Nienke Uil | 03 juli 2024

Het is tijd het continent serieus te nemen, betoogt Nienke Uil, met een halve lofzang en een half pleidooi: ‘Het ligt aan een donorinfuus, maar het is geen patiënt, geen slachtoffer en al zeker geen domme schone.’

Lees artikel