Door:
Marc Broere

7 juni 2024

Tags

Op maandagavond 10 juni gaan we in De Rode Hoed in gesprek over 75 jaar ontwikkelingssamenwerking en kijken we naar de toekomst. Hoe ziet het programma van de avond eruit?

Nog een paar dagen en dan het is zover: ons debat over 75 jaar ontwikkelingssamenwerking in De Rode Hoed. Er zijn bijna 300 kaarten verkocht en nog slechts een aantal toegangsbewijzen beschikbaar. Reserveer nog snel via https://rodehoed.nl/programma/75-jaar-ontwikkelingssamenwerking/

Hoe gaan we de avond opbouwen?

Presentator Patrick Lodiers (bekend van een veelheid aan tv-programma’s en zijn rol in De Lama’s) begint met een gesprek met oud-minister Jan Pronk, die je gerust het gezicht van de ontwikkelingssamenwerking in Nederland kan noemen. Speciaal voor dit event heeft Pronk een uitgebreid essay geschreven dat in ons nieuwe magazine staat en we vandaag online hebben gepubliceerd. https://viceversaonline.nl/2024/06/06/75-jaar-os-hoe-nu-verder/

Vindt Pronk dat het tijd is voor een feestje ter gelegenheid van 75 jaar ontwikkelingssamenwerking of niet? Wat zou zijn strategie zijn om weer meer publieke en politieke steun voor ontwikkelingssamenwerking in Nederland te krijgen? Wat moeten we behouden uit het verleden en wat vooral loslaten? En welke rol kan ontwikkelingssamenwerking in de toekomst spelen?

Dan gaan we daarna een spel spelen met 4 mensen die we gevraagd hebben allemaal één onderwerp aan te dragen. Wat is het slimste idee voor de toekomst van ontwikkelingssamenwerking?

Dat doen we met Jeroen de Lange (100WEEKS), Heleen van den Berg (Cordaid), Ama van Dantzig (Buzz Women) en Michael Jongeneel (FMO). De onderwerpen die door hen zijn ingebracht zijn:

  1. Lokalisering (Shift the Power)
  2. Opschaalbaarheid
  3. Directe cashtransfers aan de allerarmsten
  4. De-growth, ofwel ontgroeien in plaats van het stimuleren van economische groei.

Jan Pronk en Sara Kinsbergen zullen de bijdragen en het gesprek beoordelen op inhoud en vooral ook op taalgebruik. We hebben de deelnemers namelijk vooraf duidelijk gemaakt dat ze zich tot het gewone publiek moeten richten en hen moeten zien te overtuigen. Dus geen jargon, geen ingewikkelde zinnen. Maar een pitch gericht op de doorsnee-Nederlander. Want één van de grote problemen van de ontwikkelingssector is dat ze moeite heeft het verhaal op een goede manier over het voetlicht te brengen. Ontwikkelingssamenwerking is, zoals Sara Kinsbergen stelt, een ‘elitesport’ geworden met een eigen walk and talk.

De avond wordt afgesloten met een echte peptalk van Sara Kinsbergen, hoogleraar in Nijmegen op het gebied van de rol van burgers in duurzame ontwikkeling. Wordt het een Feel Good verhaal of kommer en kwel? We zullen in ieder geval met een belangrijke opdracht naar huis gaan

 

Tijd om samen een strategie te slijpen

Door Marc Broere | 16 juni 2024

De Nederlandse ontwikkelingssector moet zo vlug mogelijk een openbare raadpleging organiseren voor de zuidelijke partners om een strategie te kiezen tegenover de nieuwe minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp. En de uitkomst van die raadpleging moet bindend zijn, betoogt Vice Versa-hoofdredacteur Marc Broere.

Lees artikel

Afscheid van een tijdperk

Door Paul Hoebink | 13 juni 2024

De ontwikkelingssamenwerking bestaat 75 jaar en in de tussentijd is de wereld drastisch veranderd. We moeten het oude idee loslaten en vervangen voor internationale samenwerking voor mondiale publieke goederen, zoals de strijd tegen klimaatverandering en milieuvervuiling en vóór verbetering van de zorg en verspreiding van kennis, meent Paul Hoebink.

Lees artikel

De voorlopige line-up van het Grote Coherentiedebat

Door Marc Broere | 10 juni 2024

De contouren van de derde editie van het Grote Coherentiedebat op woensdagmiddag 26 juni worden steeds duidelijker. Een uitgelezen mogelijkheid om nog één keer voor de zomervakantie rondom een belangrijk coherentiethema bij elkaar te komen en de rol van Nederland te bespreken. Dit keer gaat het over ongewenste geldstromen. Meld je aan door een email te sturen aan Benjamin@viceversaglobal.com.

Lees artikel