Door:
Marc Broere

10 juni 2024

Tags

De contouren van de derde editie van het Grote Coherentiedebat op woensdagmiddag 26 juni worden steeds duidelijker. Een uitgelezen mogelijkheid om nog één keer voor de zomervakantie rondom een belangrijk coherentiethema bij elkaar te komen en de rol van Nederland te bespreken. Dit keer gaat het over ongewenste geldstromen. Meld je aan door een email te sturen aan Benjamin@viceversaglobal.com.

Nee, het Nederlands elftal speelt die middag niet. Dat is een dag ervoor. Alle reden dus om op woensdagmiddag 26 juni naar Nieuwspoort in Den Haag te komen voor de derde editie van het Grote Coherentiedebat.

We gaan het hebben over ongewenste geldstromen. Ongewenste geldstromen zijn in niemands belang en raken in het bijzonder de meest kwetsbare mensen. In het Actieplan Beleidscoherentie voor Ontwikkeling van de Nederlandse overheid is de aanpak hiervan dan ook een van de speerpunten.

Wat gaat er goed in de uitvoering van dat beleid en wat kan beter? Wat doen we op het gebied van capaciteitsversterking in het Mondiale Zuiden en hoe zorgen we dat ons eigen beleid coherent is en geen anderen dupeert?

We gaan in gesprek met (top)ambtenaren, politici, mensen uit het maatschappelijk middenveld en de wetenschap. Gasten die al bevestigd hebben zijn

  • Michiel Sweers, directeur-generaal Buitenlandse Economische Betrekkingen bij het ministerie van Buitenlandse Zaken
  • Jasper Wesseling, directeur-generaal Fiscale Zaken bij het ministerie van Financiën
  • Senna Maatoug, Tweede Kamerlid Groenlinks-PvdA
  • Jan van der Streek, hoogleraar Belastingrecht Leiden
  • Arnold Merkies, coördinator Tax Justice Nederland
  • Marie-Christine Siemerink, senior beleidsadviseur coherentie voor ontwikkeling bij het ministerie van Buitenlandse Zaken
  • Verder zal Vice Versa Global speciaal voor de bijeenkomst twee korte video’s maken in Oeganda en Kenia over de gevolgen van corruptie en de bestrijding van ongewenste geldstromen

De presentatie van het debat is in handen van Kido Koenig.

Lees meer op https://viceversaonline.nl/2024/05/28/ongewenste-geldstromen-zijn-in-niemands-belang/ en meld je gratis aan door een mail te sturen aan benjamin@viceversaglobal.com

Na afloop is er een borrel om alvast de zomer in te luiden en met elkaar te netwerken en verder van gedachten te wisselen.

 

Tijd om samen een strategie te slijpen

Door Marc Broere | 16 juni 2024

De Nederlandse ontwikkelingssector moet zo vlug mogelijk een openbare raadpleging organiseren voor de zuidelijke partners om een strategie te kiezen tegenover de nieuwe minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp. En de uitkomst van die raadpleging moet bindend zijn, betoogt Vice Versa-hoofdredacteur Marc Broere.

Lees artikel

Afscheid van een tijdperk

Door Paul Hoebink | 13 juni 2024

De ontwikkelingssamenwerking bestaat 75 jaar en in de tussentijd is de wereld drastisch veranderd. We moeten het oude idee loslaten en vervangen voor internationale samenwerking voor mondiale publieke goederen, zoals de strijd tegen klimaatverandering en milieuvervuiling en vóór verbetering van de zorg en verspreiding van kennis, meent Paul Hoebink.

Lees artikel

De voorlopige line-up van het Grote Coherentiedebat

Door Marc Broere | 10 juni 2024

De contouren van de derde editie van het Grote Coherentiedebat op woensdagmiddag 26 juni worden steeds duidelijker. Een uitgelezen mogelijkheid om nog één keer voor de zomervakantie rondom een belangrijk coherentiethema bij elkaar te komen en de rol van Nederland te bespreken. Dit keer gaat het over ongewenste geldstromen. Meld je aan door een email te sturen aan Benjamin@viceversaglobal.com.

Lees artikel