Door:
Marc Broere

24 juni 2024

Tags

Op woensdagmiddag 26 juni vindt tussen 15:00 en 17:00 uur de nieuwe editie van het Grote Coherentiedebat plaats in Nieuwspoort Den Haag. Het onderwerp dat op het programma staat zijn Ongewenste Geldstromen.

Deze ongewenste geldstromen zijn in niemands belang en raken vooral de meest kwetsbare mensen. Het is een belangrijk onderwerp binnen het Actieplan Beleidscoherentie voor Ontwikkeling van de Nederlandse overheid. We ondersteunen als overheid veel activiteiten in ontwikkelingslanden, maar tegelijkertijd heeft Nederland de reputatie zelf een doorstroomland te gaan als het gaat om ongewenste geldstromen.

Marie-Christine Siemerink van het ministerie van Buitenlandse Zaken zal vertellen hoe dit onderwerp in het Actieplan terecht is gekomen. Dit is met input van het maatschappelijk middenveld gebeurd, maar het was een politieke beslissing. Ook hebben we net als de vorige keer weer twee topambtenaren aan tafel:

Michiel Sweers, directeur-generaal Buitenlandse Economische Betrekkingen bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

En Jasper Wesseling, directeur-generaal Fiscale Zaken bij het ministerie van Financiën

Hoe werken beide ministeries samen om ongewenste geldstromen tegen te gaan? Wat zijn de dilemma’s en waar schuurt het?

Dan zal Arnold Merkies van Tax Justice Nederland een nieuw rapport presenterenover Nederland als doorstroomland. Zijn we nog steeds een ‘schurkenstaat’ of inmiddels opgeschoven naar een positie als koploper in de bestrijding van ongewenste geldstromen, zoals demissionair staatssecretaris Marnix van Rij stelt?

Tot slot gaan we aan de hand van een aantal stellingen in gesprek met Arnold Merkies, Senna Maatoug (Tweede Kamerlid Groenlinks-PvdA) en Jan van de Streek, (hoogleraar Belastingrecht Leiden).

De presentatie is in handen van Kido Koenig (FMS) en Lousewies van der Laan (Transperancy International).

Daarna is er een uitgebreid borrel om na te praten, te netwerken en om het glas te heffen op een goede zomervakantie. Meld je snel aan bij Benjamin@viceversaglobal.com om erbij te zijn. Dan ontvang je ook de link om Nieuwspoort binnen te komen.

 

 

 

 

Pas bij direct contact tussen mensen, begint verandering

Door Sera Koolmees | 10 juli 2024

In de derde aflevering van de podcast ‘Levenslang activist’ gaat Sera Koolmees in gesprek met Ernst Jan Stroes, …

Lees artikel

Vox Pop: De kijk van het publiek in Kampala op corruptie

Door Abdulwadud Bayo | 05 juli 2024

Voor het Grote Coherentiedebat over ongewenste geldstromen, ging de redactie van Vice Versa Global in Oeganda de straat…

Lees artikel

Afrika verdient béter: wie durft?

Door Nienke Uil | 03 juli 2024

Het is tijd het continent serieus te nemen, betoogt Nienke Uil, met een halve lofzang en een half pleidooi: ‘Het ligt aan een donorinfuus, maar het is geen patiënt, geen slachtoffer en al zeker geen domme schone.’

Lees artikel