Door:
Nienke Uil

3 juli 2024

Tags

Het is tijd het continent serieus te nemen, betoogt Nienke Uil, met een halve lofzang en een half pleidooi: ‘Het ligt aan een donorinfuus, maar het is geen patiënt, geen slachtoffer en al zeker geen domme schone.’

De lucht tintelt fris over haar wangen nu de zon nog niet is opgewarmd. Van links de geur van een vuurtje, op rechts wordt een straatje geveegd. Kuikens schieten weg. Het gras vlezig en felgroen, de aarde koper – Afrika net na de regentijd. De mooiste vrouw op aarde, weelderig, glooiend, vruchtbaar, een onvoorstelbare rijkdom in haar diepten.

Geen wonder dat de wereld haar wil bezitten. De heren tuimelen over elkaar heen met ongevraagde cadeaus. De een komt tuberculose verdrijven, de ander wil hiv uitroeien. Als iemand haar al geld geeft, dan komt dat nooit voor niets. Hij wil er iets voor terug; ze moet in een keurslijf, of hij dringt aan op een zakelijke deal.

Mijn Keniaanse collega’s en ik zijn in gesprek met de overheid van Bungoma County, in het westen van Kenia en van Oeganda gescheiden door de prachtige Mount Elgon met haar olifanten en bossen. De overheid wil met ons samenwerken om te zorgen dat iedereen basiszorg in de buurt heeft. Oók op die machtige berg, óók diep in die bossen.

Het eerste gesprek komt maar moeizaam op gang: wij stellen vragen, de ambtenaren lijken onvoorbereid. Tijdens de theepauze sta ik te kletsen met één van hen. Hij zegt: ‘We zijn misschien wat stil, maar dat is onwennigheid. Er is ons nog nooit gevraagd wat wíj nodig hebben.’

Er volgen nog veel gesprekken, geleidelijk begint er iets te vloeien, en uiteindelijk stroomt er een fantastische energie door de groep. We gaan aan de slag met de uitdagingen die in de dorpen spelen, we kijken naar de onderliggende problemen en sámen formuleren we een visie voor de toekomst en een plan hoe we daar gaan komen. Wij nemen geen geld mee, de County maakt budget vrij. Voor de tekorten zoeken we samen naar een oplossing.

Een mobiele kliniek in Bungoma County

Het is tijd om Afrika serieus te nemen. Het mooiste, meest vruchtbare continent op aarde ligt aan een donorinfuus, maar het is geen patiënt, geen slachtoffer en al zeker geen domme schone. Ja, hulp is uiteraard welkom, donaties zijn nog altijd nodig, maar liggend aan het infuus is het bijna onmogelijk om zelf aan te geven wat je nodig hebt. De prioriteiten van de donoren staan voorop.

Bungoma County zoekt geen eenzijdige hulp, ze zoekt samenwerkingspartners die in haar beleid geloven en daarin willen investeren, die haar vertrouwen met hun geld en die met haar meedenken in plaats van haar iets op te leggen. Hoe eerder iedereen basiszorg heeft, hoe beter. Wie durft?

Nienke Uil is financieel expert bij Amref Flying Doctors

Pas bij direct contact tussen mensen, begint verandering

Door Sera Koolmees | 10 juli 2024

In de derde aflevering van de podcast ‘Levenslang activist’ gaat Sera Koolmees in gesprek met Ernst Jan Stroes, …

Lees artikel

Vox Pop: De kijk van het publiek in Kampala op corruptie

Door Abdulwadud Bayo | 05 juli 2024

Voor het Grote Coherentiedebat over ongewenste geldstromen, ging de redactie van Vice Versa Global in Oeganda de straat…

Lees artikel

Afrika verdient béter: wie durft?

Door Nienke Uil | 03 juli 2024

Het is tijd het continent serieus te nemen, betoogt Nienke Uil, met een halve lofzang en een half pleidooi: ‘Het ligt aan een donorinfuus, maar het is geen patiënt, geen slachtoffer en al zeker geen domme schone.’

Lees artikel