
Afrika staat in Europa volop in de belangstelling. Niet alleen vanwege urgente en actuele vraagstukken, zoals de gevolgen van klimaatverandering en migratie, maar ook vanwege de kansen voor nieuwe vormen van samenwerking met Europa.
Tijdens zijn laatste State of the Union noemde EU-voorzitter Jean-Claude Juncker Afrika niet voor niets het tweelingcontinent van Europa. Hij riep op tot meer gelijkwaardige verhoudingen tussen Europa en Afrika. In dit journalistieke dossier zoomen we in op nieuwe ontwikkelingen op het Afrikaanse continent, geven we een stem aan frisse geluiden en kijken we hoe we tot een ander meer gelijkwaardig narratief kunnen komen in de samenwerking tussen Europa en Afrika.
Het journalistiek project ‘Afrika 2030 -tussen uitdagingen en kansen’, is een initiatief van Vice Versa, het NIMD, de IOB, ICCO en IDH.
‘Afrika wordt niet de fabriek van de wereld’
Om de armoede uit Afrika te verbannen is er meer toerisme en verwerking van grondstoffen nodig, zegt IOB-onderzoeker Jan Bade. En meer hulp aan de armste overheden om zelf hun onderwijs, zorg en sociale bijstand te verbeteren. ‘Subsidie voor Nederlandse bedrijven in Afrika leidt niet zomaar tot inclusieve groei.’
Made in Africa
Zabban is de Malinese naam voor een vrucht die aan een savanne-liaan groeit. Voeg één a eraan toe (Zabbaan) en je hebt een jong bedrijf in Bamako dat van die wilde vrucht biosapjes maakt. Die liggen in hotels en supermarkten in Mali en Ivoorkust, in Senegal en Frankrijk – een begin, als het aan oprichtster Aïssata Diakité ligt. Zo wil ze haar land vooruithelpen, door te ondernemen met lokale ketens.
Wordt Patriciah Mutheu Musyimi Kenia’s eerste vrouwelijke president?
Patriciah Mutheu Musyimi wil de politieke cultuur van Kenia veranderen en neemt daarbij geen blad voor de mond. De jonge politica confronteert kiezers met hun eigen rol: ‘Kenia heeft een uitstekende grondwet, en vrijheid van meningsuiting. Als je op corrupte politici stemt, ben je medeverantwoordelijk voor de slechte staat van het land.’ Volgende week vrijdag is ze een van de gasten tijdens het debat ‘Afrika 2030-tussen uitdagingen en kansen.’
Wie aan Afrika denkt…
Lang was Afrika in de beeldvorming hopeloos: honger, armoede en burgeroorlog. Maar vanaf 2011 was het continent ineens ‘in opkomst’. Beide beelden zijn simplistisch. ‘Er liggen veel kansen voor Afrikaanse landen, maar ze moeten eerst intern orde op zaken stellen.’ Een beschouwing vanuit Johannesburg.
Afrika 2030: tussen uitdagingen en kansen
De komende weken staat het project ‘Afrika 2030- tussen uitdagingen en kansen’ centraal bij Vice Versa. Met vier weken lang achtergrondstukken en reportages in een speciaal journalistiek dossier. En volgende week vrijdagavond 15 februari gaan we tijdens een avondvullend programma met uiteenlopende gasten in gesprek over de toekomst van Afrika en over een nieuwe en meer gelijkwaardige vorm van samenwerking tussen de ‘tweelingcontinenten’ Afrika en Europa. Wat kunt u verwachten tijdens dit debat?