
Waar kan Nederland binnen de hulp en handelsagenda de komende jaren het beste op inzetten? Deze vraag staat de komende weken centraal op de website van Vice Versa en tijdens het congres ‘Hulp en Handel in Perspectief’ op dinsdagmiddag 16 oktober in Den Haag.
Hulp en Handel in Perspectief is een gezamenlijk initiatief van ViceVersa, Solidaridad, Fair Green and Global Alliance (FGG), de Civic Engagement Alliance, FMO, IDH en het KIT.
‘De oudere generatie heeft kennis, de jongere generatie heeft de energie en de toekomst.’
In haar beleidsnota ‘Investeren in perspectief’ zet minister Kaag sterk in op jongeren, maar wat vinden die zelf eigenlijk van de nota en de rol die hen daarin wordt opgelegd? Volgens Francis Arinaitwe, een jonge ondernemer uit Oeganda, is het vooral cruciaal om ‘jongeren zeggenschap te geven over hun eigen toekomst’.
‘Als je doelgroep de minstbedeelden zijn, is de nota van Kaag niet het juiste instrument.’
Als lid van de adviesraad van de Fair, Global and Green Alliance was Ruchi Tripathi deze zomer in Den Haag om op het ministerie te discussiëren over de nota van Kaag. Ze is kritisch op de Nederlandse hulp- en handelagenda. ‘Ik zou het gek vinden als ik onder de noemer “hulp” belasting zou betalen voor bedrijfsinitiatieven.’
Het tovermiddel van de hulp en handel-agenda
Vier jaar Dutch Good Growth Fund (DGGF) is vier jaar ‘goede groei’. Althans, dat was de belofte bij de lancering van het fonds. Zijn de hooggespannen verwachtingen rond het tovermiddel van de hulp & handel-agenda waargemaakt? En wat zijn de geleerde lessen nu het fonds wordt ondergebracht in de nieuwe investeringsbank Invest NL?
‘Empathie gaat armoede niet oplossen’
Tien jaar lang werkte de Oegandees Sean Patrick binnen de ontwikkelingssector. Maar omdat hij daar naar eigen zeggen geen duurzame verandering kon bewerkstelligen, begon hij als ‘pastarebel’ zijn eigen bedrijf, de Green Banana Food Company. Hoe kijkt hij aan tegen de beleidsnota ‘Investeren in perspectief’ van minister Kaag?
Deel 1 van een serie waarin zuidelijke experts hun visie op de beleidsnota geven.
Internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen staat nog in de kinderschoenen
Iedereen heeft de mond vol over internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen (IMVO). En inmiddels zijn er al vijf convenanten die dat moeten bevorderen van kracht en zitten er nog vier in de pijplijn. Maar is het daarmee ook al integraal onderdeel van het zaken doen in het buitenland geworden?Vice Versa duikt aan begin van week twee van het dossier hulp en handel in de wondere wereld van IMVO.
‘Beleid hulp en handel alleen succesvol als Nederlandse bedrijven meer lokaal inkopen’
De Nederlandse overheid moet Nederlandse bedrijven in Afrika aansporen om lokaal grondstoffen in te kopen, werk te bieden aan Afrikanen en te investeren in Afrikaanse bedrijven. Alleen dan kan het beleid van minister Kaag een succes worden, denkt prof. Chibuike Uche, hoogleraar bij het Afrika Studie Centrum.