Pas bij direct contact tussen mensen, begint verandering

Door Sera Koolmees | 10 juli 2024

In de derde aflevering van de podcast ‘Levenslang activist’ gaat Sera Koolmees in gesprek met Ernst Jan Stroes, …

Vox Pop: De kijk van het publiek in Kampala op corruptie

Door Abdulwadud Bayo | 05 juli 2024

Voor het Grote Coherentiedebat over ongewenste geldstromen, ging de redactie van Vice Versa Global in Oeganda de straat…

Afrika verdient béter: wie durft?

Door Nienke Uil | 03 juli 2024

Het is tijd het continent serieus te nemen, betoogt Nienke Uil, met een halve lofzang en een half pleidooi: ‘Het ligt aan een donorinfuus, maar het is geen patiënt, geen slachtoffer en al zeker geen domme schone.’

Tijd voor een miljardairsbelasting

Door Paul van den Berg | 01 juli 2024

De ontwikkelingssector moet de gebaande paden verlaten, betogen Paul van den Berg en Bram van Leeuwen, met het oog op het nieuwe kabinet. Dit is de ‘gouden kans’ voor een ommezwaai: geef het Zuiden de leiding, haal meer geld op bij de allerrijksten.

‘Nederland is nog steeds een belastingparadijs’

Door Joris Tielens | 27 juni 2024

Volgens het Tax Justice Network komt een zesde van alle belastingontwijking op rekening van Nederland, waardoor andere landen vijftig miljard dollar mislopen. Vorig jaar zei de regering dat ons land de regels heeft aangescherpt, maar Arnold Merkies laat zien dat de maatregelen maar een fractie van alle geldstromen raken.

Cijferchaos

Door Paul Hoebink | 25 juni 2024

De bedragen van de Nederlandse ontwikkelingshulp nu en in de komende jaren vliegen ons om de oren – en ze spreken elkaar bovendien tegen. Paul Hoebink zet ze voor ons op het juiste rijtje.

We zijn klaar voor het Grote Coherentiedebat

Door Marc Broere | 24 juni 2024

Op woensdagmiddag 26 juni vindt tussen 15:00 en 17:00 uur de nieuwe editie van het Grote Coherentiedebat plaats in Nieuwspoort Den Haag. Het onderwerp dat op het programma staat zijn Ongewenste Geldstromen.

Het vergif dat corruptie is

Door Elian Yayhe | 22 juni 2024

Landen lopen jaarlijks drie biljoen euro mis door corruptie – en zeker in het Zuiden zou dat geld anders goed van pas komen. Hoe belandt het weer bij de mensen? Met die vraag houdt Caroline Weijers, de Nederlandse anticorruptiegezant, zich bezig. Vice Versa spreekt haar in aanloop naar ons Grote Coherentiedebat, op 26 juni in Den Haag.

Tijd om samen een strategie te slijpen

Door Marc Broere | 16 juni 2024

De Nederlandse ontwikkelingssector moet zo vlug mogelijk een openbare raadpleging organiseren voor de zuidelijke partners om een strategie te kiezen tegenover de nieuwe minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp. En de uitkomst van die raadpleging moet bindend zijn, betoogt Vice Versa-hoofdredacteur Marc Broere.

Afscheid van een tijdperk

Door Paul Hoebink | 13 juni 2024

De ontwikkelingssamenwerking bestaat 75 jaar en in de tussentijd is de wereld drastisch veranderd. We moeten het oude idee loslaten en vervangen voor internationale samenwerking voor mondiale publieke goederen, zoals de strijd tegen klimaatverandering en milieuvervuiling en vóór verbetering van de zorg en verspreiding van kennis, meent Paul Hoebink.

De voorlopige line-up van het Grote Coherentiedebat

Door Marc Broere | 10 juni 2024

De contouren van de derde editie van het Grote Coherentiedebat op woensdagmiddag 26 juni worden steeds duidelijker. Een uitgelezen mogelijkheid om nog één keer voor de zomervakantie rondom een belangrijk coherentiethema bij elkaar te komen en de rol van Nederland te bespreken. Dit keer gaat het over ongewenste geldstromen. Meld je aan door een email te sturen aan Benjamin@viceversaglobal.com.

75 jaar OS: hoe ziet het programma eruit?

Door Marc Broere | 07 juni 2024

Op maandagavond 10 juni gaan we in De Rode Hoed in gesprek over 75 jaar ontwikkelingssamenwerking en kijken we naar de toekomst. Hoe ziet het programma van de avond eruit?

75 jaar OS – hoe nu verder?

Door Jan Pronk | 06 juni 2024

Op onze uitnodiging schetst Jan Pronk de contouren van de toekomstige ontwikkelingssamenwerking – we moeten weer groots durven dromen en de verbeelding moet terug aan de macht. Op 10 juni is de oud-minister een van de gasten op onze avond over 75 jaar ontwikkelingssamenwerking. Wees welkom!

Ongewenste geldstromen zijn in niemands belang

Door Marc Broere | 28 mei 2024

Ongewenste geldstromen en corruptie zijn in niemands belang en raken in het bijzonder de meest kwetsbare mensen. In het Actieplan Beleidscoherentie voor Ontwikkeling is de aanpak hiervan dan ook een van de speerpunten.
Wat gaat er goed en wat kan beter? Hierover gaat het in de derde editie van
Het Grote Coherentiedebat op woensdagmiddag 26 juni in Nieuwspoort, Den Haag. Met aan tafel ambtenaren, politici, journalistiek, maatschappelijk middenveld en wetenschap.

Een rechtvaardige energietransitie

Door Frans van der Loo | 26 mei 2024

Klimaatrechtvaardigheid is momenteel een belangrijk thema in onze energietransitie. Die transitie heeft in toenemende mate vertakkingen naar het buitenland en met name naar de ‘Global South’-landen. Denk aan grondstoffen voor batterijen, aan de import van waterstof of aan grote zonneparken in de Sahara. Ook die internationale transitie-activiteiten moeten we op een klimaatrechtvaardige manier doen, om een ‘just transition’ te bereiken. Maar hoe doen we dat concreet?