Melkhandel: met de ene hand geven, met de andere nemen?
De overproductie van melk leidt in Nederland niet alleen tot een stikstofcrisis, maar de export van melkpoeder naar Afrika lijkt óók weinig goeds te doen: lokale boeren kunnen er niet mee concurreren. Dat gebeurt nu ook in Kenia, zeggen betrokkenen daar. Aan de andere kant stak Nederland veel ontwikkelingsgeld in de Afrikaanse melkveesector – hoe valt dat te rijmen? Deel één van een tweeluik.
‘Bedrijven gaan het zelf niet doen’
Nederland staat voor de enorme uitdaging in 2050 volledig circulair te zijn. De vraag is hoe je een transitie naar zo’n economie eerlijk vorm kunt geven, zowel sociaal als qua klimaat. Vice Versa zoekt met Anne van der Meer en Paul Roeland naar een oplossing voor de – nu nog vervuilende – kledingindustrie
Speciale editie over feministisch buitenlandbeleid
In navolging van andere landen wil ook het Nederlandse kabinet op een feministisch buitenlandbeleid (FBB) inzetten – in november verscheen daarover een brief aan de Tweede Kamer. Zo wil het de ongelijkheid verkleinen en wereldwijd naar een gelijkwaardige positie van mannen, vrouwen en non-binaire mensen streven. Die aankondiging is voor Vice Versa en WO=MEN de aanleiding om een special te maken en het onderwerp verder uit te diepen. Het eerste exemplaar werd afgelopen vrijdag overhandigd aan minister Liesje Scheinemacher van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking die het vervolgens ook verspreidde in de ministerraad.
Het nieuwe Actieplan beleidscoherentie voor ontwikkeling
Nederland heeft een nieuw actieplan om meer beleidscoherentie tussen de verschillende ministeries te krijgen om negatieve effecten van Nederlands beleid voor ontwikkelingslanden tegen te gaan. Het concentreert zich op drie thema’s: het verkleinen van de Nederlandse voetafdruk, onwettige geldstromen en belastingontwijking èn vaccin- en gezondheidsongelijkheid.
Dweilen met de kraan dicht
Nederland helpt landen in het Zuiden met het opzetten van een sterke publieke sector, maar is tegelijk een belastingparadijs. En: hoe vallen klimaatplannen te rijmen met steun aan fossiele bedrijven? Marit Maij (ActionAid) en Lisanne van der Steeg (Woord en Daad) pleiten voor meer beleidscoherentie: de Nederlandse overheid moet beleidskeuzes maken die elkaar versterken, in plaats van tegenwerken.
Vergrijzing mag in de Afrika-strategie niet ontbreken
Wie de cijfers erop naslaat, kan maar tot één conclusie komen: Afrika vergrijst de komende jaren in rap tempo – en het is evident dat dat gevolgen heeft voor de manier waarop duurzame economische ontwikkeling en armoedebestrijding er tot stand komen, schrijft Jochem Duinhof, politiek adviseur bij Dorcas
Het Grote Coherentiedebat
Vandaag verschijnt het Actieplan Beleidscoherentie voor ontwikkeling. Hoe kunnen verschillende ministeries de handen ineenslaan voor het behalen van de duurzame ontwikkelingsdoelen en voorkom je dat ze elkaar tegenwerken? Voor Vice Versa, Building Change, het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Fair Green and Global Alliantie reden om op woensdagmiddag 18 januari 2023 Het Grote Coherentiedebat te organiseren. In de aanloop naar het event zal Vice Versa een reeks artikelen publiceren over beleidscoherentie.
Sextortion: de stille pandemie
In Kenia neemt sextortion een wel heel extreme vorm aan. Vrouwen en meisjes worden onder druk gezet om seks te hebben in ruil voor een eerste levensbehoefte: water. De Keniaanse politica Cecilia Ayot besloot te vechten voor de rechten van haar kiezers door de strijd aan te gaan met de kartels die deze gruwelijkheid in stand houden. Helaas kwam haar dit duur te staan; ze verloor haar politieke zetel. Maar ze belooft niet op te geven totdat seks in ruil voor water tot het verleden behoort.
‘Luisteren is een van de meest ondergewaardeerde vaardigheden die er is’
Na acht jaar zwaait Bart Romijn af als directeur van Partos en gaat hij met pensioen. Een goed moment voor een terug- en vooruitblik. Optimistisch als hij altijd is, ziet Romijn een kentering in de houding ten opzichte van ontwikkelingssamenwerking. De donkere wolken zijn de afgelopen jaren verdreven en de politieke en publieke steun neemt weer toe. Maar er kunnen nog steeds belangrijke stappen worden gezet, bijvoorbeeld op het gebied van beleidscoherentie en het luisteren naar mensen die nu niet gehoord worden in de samenleving, zowel in het Zuiden als in Nederland.
Schreinemacher ontpopt zich als OS-ambassadeur
Op 1 en 3 november waren de publieke tribune en de kijkers thuis getuige van een zelfbewuste minister die met trots over de sector en de vruchten van ontwikkelingssamenwerking sprak, tijdens de begrotingsbehandeling. Maarten van Nieuw Amerongen, politiek adviseur van Woord en Daad, doet verslag: ‘Hoewel de Kamer kansen liet liggen, smaakt het debat naar meer!’
- 1
- 2
- 3
- …
- 30
- Volgende »