De Kolencruise: Tegenmacht voor schone én eerlijke energie

Datum/Tijd
Date(s) - 03/11/2017
14:00 - 17:00

Locatie
Pier 14

Categorieën


Om aandacht te vragen voor de impact van steenkool en om verbindingen te leggen tussen burgers in Nederland en in landen waar steenkool wordt gewonnen, organiseren ActionAid, PAX en Vice Versa op vrijdagmiddag 3 november een Kolencruise door de Amsterdamse haven. Een schip vol sleutelfiguren uit de sociale en groene beweging vaart door de Amsterdamse haven om passagiers de impact van de kolenindustrie op mens en milieu te laten zien, horen en ruiken. Varend langs Hemweg kolencentrale en de kolenoverslag in de Havengebied West delen de passagiers hun eigen strategieën voor tegenmacht op lokaal, nationaal en internationaal niveau. De Kolencruise geeft nieuwe energie voor een rechtvaardige uitfasering van steenkool.

Het programma:

  • Eva Rovers, schrijver en cultuurhistoricus. Geeft een minicollege om de middag in te leiden. Zij werkt aan Practivisme, haar handboek voor rebellie.
  • Lorraine Thabisa Kakaza, community-monitor uit de Zuid-Afrikaanse provincie Mpumalanga. Zij onderzoekt de effecten van kolenmijnbouw op haar stad en licht toe wat de omwonenden tegen de steenkolenmijnen kunnen doen.
  • Maina van de Zwan de International Advocacy Campaigner van PAX vertelt over de kolencampagne in Colombia aan de hand van The Dark Side of Coal.
  • Energiebedrijf Vandebron en de actiegroep Code Rood vertellen over hun recente acties richting de Hemwegcentrale en de kolenoverslag.
  • Sven Jense, initiatiefnemer van Amsterdam Fossielvrij, die de Amsterdamse verwarming, het havenbedrijf en het vervoer fossielvrij wil maken.
  • Jasper Groen, gemeenteraadslid van GroenLinks Amsterdam. Initiatiefnemer van de motie die ervoor zorgt dat Amsterdam in 2030 fossielvrij is.
  • Vertegenwoordigers van het Amsterdamse Havenbedrijf en energiebedrijf Nuon, eigenaar van de Hemweg centrale zijn uitgenodigd om deel uit te maken van het programma. Zij sloegen dit af.

De presentatie is in handen van Krista Arriëns, journaliste en een van de gezichten van het televisieprogramma Rambam.

Datum: vrijdag 3 november
Tijdstip: circa 14.00-17.00 uur
Opstapplaats: De Ruyterkade 14 (Pier 14) aan de IJ-zijde van Centraal Station Amsterdam.

Meevaren kost 7,50 euro. Of je nu zeebenen hebt of niet, meld je aan via DEZE LINK