Save the date: Het Grote Jemen Debat

Datum/Tijd
Date(s) - 07/02/2019
19:30 - 22:00

Locatie
Pakhuis de Zwijger

Categorieën


Op donderdagavond 7 februari organiseert Vice Versa samen met een aantal partners Het Grote Jemen Debat in  Pakhuis de Zwijger. Wat zouden politieke oplossingen voor het conflict kunnen zijn en welke rol kan Nederland daarbij spelen?

Het duurde meer dan drie jaar voordat er in Nederland echt aandacht voor het conflict in Jemen kwam. Inmiddels hebben de schrijnende beelden van de hongersnood het nieuws gehaald en voor een gevoel van urgentie gezorgd. Daarbij is sinds de moord op journalist Jamal Khashoggi de geopolitieke rol van Saudie-Arabië in de regio onder het vergrootglas komen te liggen; een rol die grote invloed heeft op de situatie in Jemen. Ook gloort er eindelijk een heel klein beetje hoop nu er vredesbesprekingen zijn en een wapenstilstand is afgekondigd rondom de stad Hodeidah die essentieel is voor het toelaten en distribueren van humanitaire hulp aan de Jemenistische bevolking.

In Jemen is wat als een intern conflict begon tussen de wettige regering, die gesteund wordt door een coalitie onder leiding van Saudie-Arabië, en de Houti rebellen in het noorden van het land, die steun krijgen van Iran, uitgegroeid tot een zogeheten proxyoorlog. Omringende landen hebben belang bij de uitkomst van het conflict en willen zeggenschap over wat er uiteindelijk zal gebeuren in het land. Ook is er een oorlogseconomie ontstaan en lijken er te veel partijen te zijn die baat hebben bij het conflict -simpelweg om economisch gewin.

Met desastreuze gevolgen. Sinds het uitbreken van het conflict zijn volgens hulporganisatie Save the Children inmiddels 85.000 kleine kinderen gestorven van de honger. Volgens de VN zijn op korte termijn 14 miljoen mensen afhankelijk van voedselhulp. En dan hebben we het nog niet eens over de mensen die omkomen bij de gevechten of de bombardementen.

Ook Nederland roert zich. Minister Blok van Buitenlandse Zaken heeft in opdracht van de Tweede Kamer in de VN-Veiligheidsraad gepleit voor een wapenembargo tegen Saudie-Arabië. Tijdens het Nederlandse voorzitterschap van de VN-Veiligheidsraad was Jemen een van de speerpunten van ons land; zo werd een verklaring aangenomen die pleit voor verbeterde toegang tot humanitaire hulp (die vaak wordt geblokkeerd door beide zijden) en voor de medewerking van de strijdende partijen met Martin Griffiths, de nieuwe VN-bemiddelaar. Dankzij de inspanningen van Nederland is in september 2017 ook besloten om een internationaal onderzoek in te stellen naar oorlogsmisdrijven en andere schendingen van het internationaal recht in Jemen. Drie experts kregen een jaar de tijd om dit onderzoek te doen en te rapporteren aan de Mensenrechtenraad.

Om verder door te praten over de huidige situatie in Jemen en om mogelijke oplossingen voor het voetlicht te brengen organiseren wij op 7 februari Het Grote Jemen Debat. Met experts uit binnen en buitenland praten we dan over vragen als:

  1. Wat is de achtergrond van het huidige conflict in Jemen?
  2. Welke rol kan de VN spelen of is de VN vanwege geopolitieke belangen uitgeschakeld?
  3. Wat zouden politieke oplossingen kunnen zijn en welke rol kan Nederland daarin spelen?
  4. Hoe zien mogelijke toekomstscenario’s eruit?

Meer info over de sprekers en het programma volgt.

Het Grote Jemen Debat is een initiatief van Cordaid, CARE Nederland, Oxfam Novib, Save the Children, ZOA, Stichting Vluchteling, War Child en Vice Versa 

 Aanmelden kan via deze link 

Bookings

Er kunnen geen reserveringen meer worden geplaatst voor dit evenement.