Het Koninkrijk en zijn buren: Bouwstenen voor een nieuw Latijns-Amerika beleid

Datum/Tijd
Date(s) - 14/10/2019
14:30 - 17:30

Locatie
Nieuwspoort

Categorieën


Latijns-Amerika is al een tijd verdwenen uit de spotlichten van de Nederlandse politiek. Het is geen focusregio van het Nederlandse ontwikkelingsbeleid en geen regio waar veel aandacht aan wordt besteed anders dan via een groeiend aantal handelsmissies die de regio bezoeken. 
Tegelijkertijd is Nederland één van de belangrijkste handelspartners voor het continent, Nederland behoort bij de top drie investerende economieën in Latijns-Amerika en importeert veel van haar producten via de haven van Rotterdam. Ook hebben we meer met elkaar te maken dan we denken. Landen als Colombia en Venezuela liggen dichtbij de Nederlandse Antillen die onderdeel uitmaken van het Koninkrijk. Dat geldt ook voor Midden-Amerika. De crisis in Venezuela is ook voor Nederland dichtbij gekomen, vanwege het grote aantal vluchtelingen dat de oversteek naar Curaçao maakt.
Belangrijke problemen die in Latijns-Amerika spelen hebben directe gevolgen voor Nederland. Zoals bijvoorbeeld de drugshandel die ontwrichtende gevolgen heeft voor de rechtstaat in landen als Mexico en Colombia, maar ook voor een toenemende criminaliteit in Nederland zorgt. Binnen deze context zien we in Latijns-Amerika een trend waarin steeds meer autoritaire leiders gekozen worden die de rechtstaat ondermijnen en corruptie en straffeloosheid in stand houden. Dit raakt met name de zwakkeren in de samenleving, waaronder jongeren, meisjes en vrouwen. De positieve trend van democratisering lijkt een halt toegeroepen te zijn.
Om de uitwassen van drugshandel en de opmars van autoritaire leiders tegen te gaan, heb je een goede rechtstaat, een vrije pers, een sterk maatschappelijk middenveld en vakbonden nodig. Precies die zaken die Nederland stimuleert via het programma Samenspraak en Tegenspraak.  Ook voor het Nederlands bedrijfsleven en de groeiende handel tussen Latijns-Amerika en Nederland is een stabiele regio van groot belang en maken de huidige trends in Latijns-Amerika een versterkte inzet op internationaal verantwoord ondernemen nodig.
Tijdens de bijeenkomst ‘Het Koninkrijk en haar buren -bouwstenen voor een nieuw Latijns-Amerika beleid’ gaan we met experts en politici in gesprek over de relatie van Nederland met Latijns-Amerika. Wat zijn de huidige ontwikkelingen en trends op het continent en wat is de impact daarvan op Nederland? Is het belangrijk dat er een nieuw Latijns-Amerika beleid komt en waarom? Wat zouden dan die bouwstenen moeten zijn van zo’n nieuw beleid?

Gasten, onder andere: 

 • Thijs Berman, directeur Nederlands Instituut voor Meerpartijendemocratie
 • dr. Eva van Roekel, assistant ProfessoMobilities, Beliefs and Belonging: Confronting Global Inequalities and Insecurities, Vrije Universiteit 
 • dr. Fabio de Castro, universitair docent Centre for Latin American Research and Documentation
 • Joël Frijhoff, manager bij Vattenfall, Energieleveranciers van elektriciteit en warmte.
 • Pamela Kalkman, onderzoeksjournalist
 • Marlies Stappers, directeur Impunity Watch. 
 • Edwin Koopman, correspondent Latijns-Amerika.
 • Marit Maij, directeur CNV Internationaal.
 • prof. Barbara Hogenboom, directeur Centre for Latin American Research and Documentation.
  CEDLA
 • Peter Bongaerts, directeur van Dutch Employers’ Cooperation Programme (DECP).
 • Achraf Bouali, Kamerlid D66.
 • Bram van Ojik, Kamerlid GroenLinks.
 • Sadet Karabulut. Kamerlid SP. 

U kunt het programma HIER downloaden 

Datum: maandag 14 oktober

Locatie: Nieuwspoort, Den Haag

Tijdstip: Aanvang 14.30

Programma van 15.00-17.30

Het Koninkrijk en zijn buren is een initiatief van CNV Internationaal, Free Press Unlimited,  Hivos, Impunity Watch, het Nederlands Instituut voor Meerpartijen Democratie (NIMD), Both Ends, Nicaragua steungroep en Vice Versa. 

Bookings

Er kunnen geen reserveringen meer worden geplaatst voor dit evenement.