VERKIEZINGSDEBAT OVER INTERNATIONALE SAMENWERKING EN MIGRATIE

Datum/Tijd
Date(s) - 16/02/2017
19:00 - 21:45

Locatie
Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)

Categorieën


Internationale samenwerking is belangrijker dan ooit. De wereld wordt geconfronteerd met grote uitdagingen zoals de vluchtelingencrisis, oorlogen, klimaatproblemen en een toenemende ongelijkheid in de wereld. Deze problemen vragen om een serieuze aanpak en een eensgezinde internationale politiek.

Toch lijken steeds meer landen zich achter hun eigen dijken en grenzen terug te trekken. De nieuwe Amerikaanse president Donald Trump wil dat zijn land een stap terugdoet op het wereldtoneel en pleit voor Amerikanisme in plaats van globalisme, Engeland kiest voor een Brexit en ook in Nederland winnen politieke partijen die kiezen voor een nationalistische koers terrein en is er de afgelopen jaren fors bezuinigd op internationale samenwerking.

Het lijkt er op dat met de bezuinigingen ook de politieke aandacht voor het onderwerp naar de achtergrond verdwijnt. Bij belangrijke Kamerdebatten over ontwikkelingssamenwerking is de belangstelling van Nederlandse politici steeds kleiner geworden. Steeds vaker laten verschillende politieke partijen deze debatten helemaal lopen.

De geringe belangstelling roept een aantal vragen op. Hoe kunnen we debatten over mondiale samenwerking weer interessant maken? Hoe zorgen we dat mondiale thema’s een belangrijk thema worden tijdens de formatie van een nieuw kabinet. Het Koninklijk Instituut voor de Tropen en Vice Versa willen hierin graag het voortouw nemen middels een speciale verkiezingsavond op donderdag 16 februari.

Tijdens deze avond willen we in debat gaan met de specialisten op dit terrein van de verschillende politieke partijen en met vertegenwoordigers uit maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven.

De volgende Kamerleden doen mee: Marianne Thieme (Partij voor de Dieren), Agnes Mulder (CDA), Tom van der Lee (GroenLinks), Michiel Servaes (PvdA), Han ten Broeke (VVD), Stientje van Veldhoven (D66) en Eric Smaling (SP).

De avond staat onder leiding van journalist Frénk van der Linden.

Datum: Don 16 feb 2017
Locatie: Koninklijk Instituut voor de Tropen (Mauritskade 63, Amsterdam)
Tijd: vanaf 19.00

Bookings

Er kunnen geen reserveringen meer worden geplaatst voor dit evenement.