Shifting the power in development cooperation

Datum/Tijd
Date(s) - 24/05/2019
15:30 - 17:30

Locatie
Humanity House

Categorieën


Hoe krijgen we andere machtsverhoudingen binnen internationale samenwerking en kunnen we de traditionele donor-ontvanger relatie veranderen? Vertegenwoordigers van noordelijke en zuidelijke maatschappelijke organisaties gaan hierover op vrijdagmiddag 24 mei onder leiding van Sara Kinsbergen en Patrick Lodiers met elkaar in gesprek in het Humanity House in Den Haag. Meld je aan om erbij te zijn.

De roep om andere machtsverhoudingen binnen internationale samenwerking klinkt steeds luider. De houdbaarheidsdatum van de huidige manier van werken lijkt in zicht. Organisaties uit lage-en middeninkomenslanden willen inspraak in de mondiale agenda en zelf hun prioriteiten kunnen bepalen. Shift The Power is zelfs de naam van een nieuwe beweging.

Daarnaast is er ook een hele praktische en noodzakelijke reden om aan machtsdeling te denken.  Maatschappelijke organisaties staan wereldwijd onder druk. Door lokale organisaties te brandmerken als spreekbuis van het westen en wetten af te kondigen om financiering van buiten aan banden te leggen, proberen overheden kritische organisaties vleugellam te maken. Lokale fondsenwerving en mobilisatie van een sterke achterban zijn daarmee belangrijker geworden dan ooit. Dan kunnen organisaties niet meer worden weggezet als buitenlandse agent. Het heeft bovendien als voordeel dat ze voortaan verantwoording afleggen aan de eigen gemeenschap in plaats van aan de buitenlandse donor. Dit geeft ze meer legitimiteit en verankering in hun samenleving.  Ook minister Kaag lijkt te streven naar nieuwe verhoudingen omdat ze in haar beleidsnota ‘Investeren in Perspectief’ pleit voor meer eigenaarschap van organisaties uit Afrika, Azië en Latijns-Amerika in een volgend subsidiestelsel.

Over deze nieuwe machtsverhoudingen binnen internationale samenwerking maakte Vice Versa in samenwerking met Wilde Ganzen een special. Op vrijdagmiddag 24 mei gaan we hier in het Humanity House in Den Haag onder leiding van Patrick Lodiers en Sara Kinsbergen over doorpraten. Vertegenwoordigers van organisaties uit Brazilië, India en Kenia vertellen hoe zij een eigen achterban hebben opgebouwd en zo minder afhankelijk zijn geworden van buitenlandse donoren, en hoe met hun hulp kleinere organisaties dat ook hebben gedaan.

Ook gaan we met vertegenwoordigers van Nederlandse ontwikkelingsorganisaties in gesprek over de toekomstige samenwerking tussen noordelijke en zuidelijke ngo’s. Wat doen zij zelf aan het principe van Shift The Power en hoe denken zij over nieuwe machtsverhoudingen binnen internationale samenwerking? Daarnaast zal Trouw-columnist en schrijver Babah Tarawally een gesproken column voorlezen.

 

Wanneer?

Datum: vrijdagmiddag 24 mei

Locatie: Humanity House Den Haag

Presentatie: Sara Kinsbergen en Patrick Lodiers

Organisatie: Wilde Ganzen en Vice Versa

Voertaal: Engels

 

Programma

15.30 Inloop

16.00 Welkom door presentatoren

16.05-16.15 Inleiding door Kees de Jong (Wilde Ganzen)

16.15-16.50 Stories of Change.

Inspirerende verhalen van organisaties over hoe ze zelf een lokale achterban hebben opgebouwd en anderen hebben geholpen dit ook te doen. Met Stella Chege (Kenya Community Development Foundation, Kenia) Swatantra Gupta (Smile Foundation, India) en Viviane Hermida (CESE, Brazilië)

16.50-16.55 Gesproken column door Babah Tarawally

16.55-17.30 Paneldiscussie met Edwin Huizing (HIVOS), Clara Bosco (CIVICUS), Charles Kojo Vandyck (West-Africa Civil Society Institute) en Evelijne Bruning (The Hunger Project). Op welke manier kunnen noordelijke en zuidelijke ngo’s samen een vuist maken tegen de krimpende ruimte van het maatschappelijk middenveld en wat is ieders rol daarbij? Wat zou het principe van Shift the Power voor consequenties moeten hebben in de samenwerking van zuidelijke en noordelijke ngo’s?  Is de ontwikkelingssector klaar voor verandering?

17.30-18.30 Borrel

 

 

Bookings

Er kunnen geen reserveringen meer worden geplaatst voor dit evenement.