
Dromen van een rechtvaardig migratiebeleid – Vice Versa Voorjaar 2018
voorjaar, 27-apr-2018 / Jaargang 2018, Nr. 1
Ons voorjaarnummer is uit, boordevol prachtige nieuwe verhalen uit alle hoeken van de wereld. Het debat over vluchtelingen en migratie lijkt al jarenlang op slot te zitten en te zijn gegijzeld door de politieke waan van de dag. Het is tijd om die vicieuze cirkel teniet te doen. Vice Versaging op reportage, deed onderzoek, en wil het debat van nieuwe brandstof voorzien, met lessen uit Palermo, Libanon, en Friesland.
Dat het migratiedebat polariserend is, komt waarschijnlijk niet als een verassing. Maar kunnen de twee uitersten elkaar nog vinden in het midden? Malik Azmani, woordvoerder voor immigratie en asiel en ‘meneer in de regio’ voor de VVD, en Eduard Nazarski, directeur van Amnesty International, gingen met elkaar in gesprek over migratie, en de rol van Nederland. Hierin stootten ze elkaar vaak tegen het hoofd, maar vonden nagenoeg ook veel raakvlakken als het ging om de nalatigheid van de internationale gemeenschap, of over het perspectief bieden aan vluchtelingen in die regio.
Toch blijft ‘opvang in de regio’ als maatregel voorlopig persistent. Hoe ziet dat beleid eruit in de praktijk, en kunnen we het een succes noemen?Eva Huson ging naar Libanon om te kijken wat er terecht komt van de ‘droommaatregel’ waar het Nederlandse kabinet miljoenen euro’s in steekt, enbezocht opvangkampen vlak in de buurt van de Syrische grens waar de omstandigheden evenals de gemoederen sterk achteruit gaan naarmate de opvangsituatie onveranderd blijft.Het blijkt dat onze droommaatregel veel te hoge verwachtingen schept, en vooral de rechtspositie van vluchtelingen laat sterk te wensen over.
Desondanks de grimmige stand van zaken valt er ook nog hoop te bespeuren in het gebied van migratiebeleid, maar dan moeten we dat vinden in het zuiden van Italië. Marc Broere en Ayaan Abukar gingen op onderzoek in Palermo om erachter te komen wat nu precies de sleutel is achter het succesverhaal van vluchtelingen en migratie opvang in die stad. Ze vonden daar niet alleen de charismatische burgemeester Leoluca Orlando, die onlangs met een sterke meerderheid van 74% van de stemmen werd herkozen tot de ambt, maar een hele stad die achter een omarmend migratiebeleid staat dat mensen verwelkomt, niet afweert. Vluchtelingen en migranten op een humane manier ontvangen blijkt mogelijk, maar met het huidige Europese beleid nog voor hoe lang?
En verder in Vice Versa, onder andere:
Irma van Dueren wikt en weegt in Jemen. De ambassadeur naar Jemen spreekt over de perikelen van diplomatie uitoefenen in een land dat zich momenteel bevindt in een van de ergste huidige humanitaire conflicten. ‘Wat je niet moet doen is proberen een vredesakkoord door te duwen, terwijl de gesprekspartners daar nog niet klaar voor zijn.’
Gezichten van het KIT. Twee portretten van de verscheidene organisaties die in het Tropeninstituut te vinden zijn, over hun werk, drijfveren, en de verbintenis met de zeventien werelddoelen. Ditmaal Andhika Rutten van KIT Intercultural Professionals, en Wil Eikelboom van advocatenbureau Prakken d’Oliveira.
De Friese uittocht. In de nasleep van het huidige migratiedebat, herinnert Tony van der Meulen zich de exodus van Friesland in de jaren ’50, en een Nederlandse overheid die zich actief inzette om de Friezen ervan te overtuigen het geluk elders te zoeken.
Consument en certificering. Britta Wyss Bisang van de Rainforest Allianceen Iseal Alliance vermoedt dat dit jaar cruciaal is voor duurzaamheid. Ze schetst vijf verwachte ontwikkelingen, waarin een toenemende consumentenvraag evenals nieuwe technologieën groeiende ruimte bieden voor duurzaamheid anno 2018.
Wilt u het nummer ontvangen? Word dan lid van Vice Versa en ondersteun journalistiek over mondiale samenwerking. Klik op deze link voor meer informatie